Livanjski kanton dobio novu Vladu bez HDZ-a BiH

Livanjski kanton dobio novu Vladu bez HDZ-a BiH


Livanjski kanton imenovao je saziv vlade, nakon više od godinu dana od održavanja Općih izbora.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) nije dio vladajuće većine.

Za predsjednika Vlade imenovan je Ivan Vukadin, ministar financija je Ivan Ćubela, ministar unutarnjih poslova Mario Lovrić, ministar gospodarstva Miroslav Jaglica, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Ante Tadić, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Sead Hadžijahić, ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Dijana Novković-Pećanac dok je ministar pravosuđa i uprave Aleksandar Rodić.

Iako su ostvarili gotovo najveći broj glasova na Opštim izborima i imaju pet zastupnika, baš kao i HNP, HDZ BiH ostaje u opoziciji u kantonu u kojem su nekada imali čak devet zastupnika, što je polovina poslaničkih ruku potrebnih za usvajanje zakona, prenosi Buka.

Podsjetimo, u septembru prošle godine zastupnica u Skupštini Livanjskog kantona Marija Bagarić saopćila je da napušta HDZ BiH i svoje političko djelovanje nastavlja kao neovisna zastupnica, a od HDZ-a BiH zahtijeva da je uklone iz baze članstva.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija