Gradonačelnik Bijeljine: Peticija nije dovoljna, protest je konačno rješenje u borbi protiv rudnika litijuma na Majevici

Gradonačelnik Bijeljine: Peticija nije dovoljna, protest je konačno rješenje u borbi protiv rudnika litijuma na Majevici


Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, najavio je da će se Bijeljina pridružiti akciji potpisivanja peticije protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici, području općine Lopare.

Petrović smatra da peticija, iako važna, nije dovoljna te da će se borba morati proširiti na organizirane protesta i blokade puteva.

Nakon pokretanja akcije potpisivanja peticije, Petrović je najavio pripreme za organiziranje protesta, koji će uključivati straže na Majevici, blokade puteva te masovan izlazak građana na ulice. Upozorava da jedna peticija ili čak deset protesta neće biti dovoljni te da će istinska borba za Majevicu podrazumijevati kontinuirano zalaganje građana na terenu.

Petrović naglašava da će se akcija potpisivanja peticije proširiti izvan Semberije i Majevice te da će se organizirati debate o geološkim istraživanjima. Planira se pozvati eminentne stručnjake iz relevantnih područja kako bi se stvorila informirana javnost o štetnim posljedicama eksploatacije litijuma.

“Dopisi će biti poslani međunarodnim ekološkim udruženjima i svjetskim ekolozima. Organizirat ćemo veliki narodni protest kao upozorenje onima koji su spremni oduzeti nam zemlju, rijeke, zrak i pravo na zdrav život”, istaknuo je Petrović.

Uprkos trenutačnom političkom kontekstu, Petrović vjeruje da će prave borbe uslijediti sljedeće godine, nakon izbora, kada se očekuje konkretizacija projekta. On poziva građane da budu spremni na dugotrajan otpor kako bi sačuvali svoje prirodne resurse.

Petrović poručuje da će stati rame uz rame s narodom u obrani Majevice i Semberije, kako bi se osiguralo da se ovaj dragocjeni kraj očuva za buduće generacije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija