Bunt pedijatara u Domu zdravlja Kantona Sarajevo zbog nezakonitog rada i nedostatka kadra

Bunt pedijatara u Domu zdravlja Kantona Sarajevo zbog nezakonitog rada i nedostatka kadra


U Domu zdravlja Kantona Sarajevo, pedijatri su se pobunili zbog preopterećenja, nezakonitog rada i nedostatka kadra. Sa svega 29 pedijatara, koji pokrivaju smjene koje bi trebalo pokrivati najmanje 40 pedijatara prema sistematizaciji, suočavaju se s ozbiljnim izazovima.

Rad nedjeljom i praznicima, prisilno prebacivanje iz jednog doma zdravlja u drugi te nedostatak prava na odmor dodatno otežavaju njihov rad.

Eskalacija situacije na pedijatriji rezultirala je buntom pedijatara, koji su prinuđeni na nezakonit rad. Njihovi zahtjevi uključuju ispravno priznavanje prava na odmor, zapošljavanje dodatnog kadra te poboljšanje uvjeta rada.

Advokat Armin Mušija, koji zastupa pedijatre, upozorava da će, ukoliko ne dobiju pozitivan odgovor od menadžmenta, pokrenuti pravne postupke, uključujući prijave nadležnim inspekcijama.

Ovaj slučaj dodatno naglašava ozbiljan nedostatak kadra u zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini. Iako pedijatri iskazuju ljubav prema svom poslu, fizički nisu u mogućnosti izdržati preveliku opterećenost i raditi iznad zakonskih ograničenja.

Građani, suočeni s dugim redovima čekanja, postavljaju pitanje odgovornosti viših nivoa vlasti i pozivaju na širu reformu zdravstvenog sistema.

Osim problema s pedijatrijom, naglašavaju se i opći problemi u zdravstvenom sistemu, uključujući dugotrajno čekanje na preglede, nepravilnosti u naručivanju pacijenata te opću nezadovoljstvo pruženom uslugom.

Sindikat radnika u zdravstvu KS već je ranije pozvao Vladu kantona na hitnu procjenu kadrova i poduzimanje mjera kako bi se riješili problemi u zdravstvenom sektoru, no situacija se čini nepromijenjenom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija