Bh. državljanin učestvovao u krijumčarenju migranata: Uhapšeno više vozača

Bh. državljanin učestvovao u krijumčarenju migranata: Uhapšeno više vozača


U sklopu kontinuiranih napora u suzbijanju krijumčarenja migranata i sprječavanju nezakonitih migracija, policijski službenici Policijske Uprave Karlovačke proveli su akciju kontroliranja vozača osobnih vozila.

Tokom ove akcije, koja je obuhvatila vozače s rumunjskim, hrvatskim, talijanskim i njemačkim nacionalnim oznakama, policija je otkrila pet slučajeva sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaganje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Petorica muškaraca, u dobi od 22, 31, 19, 22 i 33 godine, državljani Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Moldavije, te 60-godišnji državljanin Portugala i 35-godišnja državljanka Brazila s dozvolom boravka u Francuskoj, osumnjičeni su da su, iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Protiv petorice osumnjičenih muškaraca podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, te su predani pritvorskom nadzorniku.

Državljanin Portugala i državljanka Brazila s dozvolom boravka u Francuskoj dovedeni su na nadležni Općinski sud zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Tokom policijskog postupanja, utvrđeno je da su svi strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, te su izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Ova akcija još jednom naglašava važnost kontinuirane policijske prisutnosti i aktivnosti u borbi protiv nezakonitih migracija te u zaštiti granica i sigurnosti svih građana.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija