Evo kome će poskupjeti struja: FBiH nema dovoljno uglja

Evo kome će poskupjeti struja: FBiH nema dovoljno uglja


Federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić, iznio je zabrinjavajuću situaciju u rudnicima gdje nedostaje dovoljno uglja za proizvodnju potrebnih količina električne energije.

Ova situacija potencijalno će rezultirati aktivnostima Elektroprirede kako bi se ostvarile uštede električne energije.

Lakić je istakao mogućnost da Elektroprivreda poduzme određene mjere kako bi potaknula štednju energije, s obzirom na nedostatak proizvodnje električne energije zbog nedostatka uglja u termoelektranama.

– Zašto se u javnosti pojavljuje mogućnost, da bi se počela štedjeti energija, da će Elektroprivreda ići u aktivnost da onima koji štede se ne povećava cijena električne energije, ali oni koji je troše nemilice, da im se poveća cijena električne energije. Zašto to radimo? Zato što nemamo proizvodnje, jer nemamo dovoljno uglja za naše termoelektrane da se proizvede energija – rekao je Lakić.

Naglasio je da je ključno rješenje ovog problema povećanje proizvodnje te upozorio na naslijeđene probleme koji su pridonijeli trenutnom stanju.

Uzimajući u obzir izazove u proizvodnji električne energije, očito je da će nova Vlada morati hitno djelovati kako bi osigurala stabilnost i dostupnost električne energije za građane i industriju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija