Bosanka na krovu svijeta: Stigla nagrada za revolucionarni znanstveni rad

Bosanka na krovu svijeta: Stigla nagrada za revolucionarni znanstveni rad


Dr. Džana Katana, sarajevska genetičarka i istraživačica, nagrađena je za svoj revolucionarni naučni rad u oblasti bioinženjeringa tkiva. Njen rad se fokusira na razvoj bioinženjerskih obloga dobijenih od ljudskog amnionskog i pupčanog tkiva, s ciljem liječenja povreda perifernih živaca.

Kao docent na University of Pittsburgh, Dr. Katana se specijalizirala za biomaterijale, inženjering tkiva i regenerativnu medicinu. Njen istraživački rad obuhvata širok spektar tema, uključujući izradu vodiča polimernih živaca, optimizaciju protokola i mikrokapsulaciju za isporuku lijekova, kao i proučavanje efekata neuromuskularne električne stimulacije na ublažavanje atrofije skeletnih mišića kod glodara.

U njenom najnovijem istraživanju, Dr. Katana se fokusirala na razvoj bioinženjerskih obloga za liječenje povreda perifernih živaca. Povrede perifernih živaca su čest problem koji može uzrokovati senzorna i motorička oštećenja, a utječu na veliki broj ljudi svake godine.

Njeni rezultati ukazuju na značajno ubrzanje senzornog oporavka kod pacijenata koji su podvrgnuti terapiji njenim bioinženjerskim oblogama, pružajući nadu za poboljšanje kvalitete života pacijenata sa ovim oblikom povreda.

Dr. Katana je svoju naučnu karijeru započela studirajući genetiku na Univerzitetu u Sarajevu, a zatim je magistrirala i doktorirala biomedicinsko inženjerstvo na İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa u Istanbulu.

Također je stekla mikrokreditni MBA na Univerzitetu Pittsburgh Katz Graduate School of Business, što joj je omogućilo da unaprijedi svoje menadžerske i komunikacijske vještine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija