Uvozni, umjeto domaći: Krompir iz Egipta, jabuke iz Poljske, a luk iz Njemačke

Uvozni, umjeto domaći: Krompir iz Egipta, jabuke iz Poljske, a luk iz Njemačke


Potrošači su iznenađeni obiljem uvoznih proizvoda poput crvenog luka iz Njemačke, krompira i bijelog luka iz Egipta te jabuka iz Poljske.

Posebno zbog nedostatka domaćih proizvođača na tržištu, mnogi su skeptični prema kvaliteti uvoznih proizvoda.

Jedna Banjalučanka ističe da svoje povrće nabavlja isključivo od starije gospođe na tržnici, koja uzgaja povrće za vlastite potrebe te svojim poznanicima obavještava kada ima viška proizvoda. Naglašava da je kvalitet domaćeg povrća neusporediv s uvoznim proizvodima koji često nemaju ni miris ni ukus.

Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtlara RS, iznosi optimističan pogled na budućnost domaće proizvodnje. Ističe da se za petnaestak dana očekuje dolazak domaćeg mladog krompira koji je uzgajan pod agrotekstilom, te naglašava da su već krenule berbe mladog kupusa. Ilić napominje da je prošla godina bila izuzetno teška za povrtlarske kulture, posebno za luk koji je pretrpio štete od grada, što je rezultiralo uvozom luka od augusta prošle godine.

Ministar poljoprivrede RS, Savo Minić, ističe za Fenu probleme na tržištu hrane, pogotovo uvoz povrća i voća koji ugrožavaju domaću proizvodnju. Naglašava napore Ministarstva u borbi protiv uvoznog lobija te ističe potrebu za privremenom zabranom uvoza određenih proizvoda tijekom berbe domaćih kultura. Ministar također naglašava važnost jačanja primarne prerade poljoprivrednih proizvoda kao modela plasiranja na tržište.

Uprkos izazovima, optimizam je prisutan među proizvođačima.

Direktor Agrarnog fonda Trebinje, Veselin Dutina, ističe dobar prinos svih kultura u Hercegovini te naglašava da se većina domaćih proizvoda prodaje na domaćem tržištu, što ukazuje na potražnju za domaćim proizvodima.

Potrošači su spremni platiti više za domaće povrće koje ima neprocjenjivu vrijednost u svježini i kvaliteti. Dok se domaći proizvođači suočavaju s izazovima, njihova predanost kvaliteti i tradiciji ostaje temelj njihove proizvodnje


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija