Škola na Aneksu već godinu bez direktora: Djeca ispaštaju, roditelji ogorčeni

Škola na Aneksu već godinu bez direktora: Djeca ispaštaju, roditelji ogorčeni


Općina Novi Grad Sarajevo poziva Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vladu Kantona Sarajevo da prekinu aktivnosti koje su doveli do agonije škole na Aneksu, koja već godinu dana nema direktora nakon isteka mandata dotadašnjem direktoru Omeru Begoviću.

“Haotično stanje u ovoj školi izazvalo je ogorčenje roditelja učenika i nastavnika. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS po svaku cijenu želi nametnuti svoju volju i postaviti direktora suprotno volji kolektiva škole, roditelja i lokalne zajednice”, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Škola je izgrađena 2018. godine i počela je s radom veoma kvalitetno, ali su se stvari promijenile nakon intervencije Ministarstva, koje je, prema navodima Općine, godinu dana “držalo” školu u agoniji.

“Iako se dotadašnji direktor Omer Begović prijavio na javni poziv za izbor direktora OŠ “Aneks” te dobio podršku Školskog odbora, nastavnika, roditelja i Općine, Vlada KS je iz njima poznatih razloga odbila dati saglasnost za njegovo imenovanje. Ministarstvo je počelo agoniju škole držati bez odgovorne osobe, a novi konkurs za izbor direktora još uvijek nije okončan, iako je glasanje obavljeno u novembru 2023. godine”, ističu iz Općine.

Zbog nepostojanja ovlaštene osobe, škola na Aneksu je jedina u kojoj nisu nabavljeni novi besplatni udžbenici za učenike od 1. do 4. razreda.

“Roditelji su se obratili Općini Novi Grad Sarajevo tražeći pomoć kako bi se okončala agonija oko imenovanja direktora škole. Smatramo da je krajnje vrijeme da se Ministarstvo i Vlada KS uozbilje i prekinu ovakav neodgovoran odnos prema učenicima, njihovim roditeljima i lokalnoj zajednici”, zaključili su iz Općine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija