Umjesto europskog puta: Opet u prvi plan došli razdruživanje i ukidanje

Umjesto europskog puta: Opet u prvi plan došli razdruživanje i ukidanje


Ujedinjeni narodi određuju 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na Srebrenicu dok se političke napetosti unutar zemlje intenziviraju.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena je na skupštini Ujedinjenih naroda, a sve drugo što se oko rezolucije događalo proteklih mjeseci dovelo je do rasta političkih tenzija unutar Bosne i Hercegovine.

Preživjele žrtve genocida ističu da im je ova rezolucija na određeni način satisfakcija za sve što su preživjeli jer su sada Ujedinjeni narodi ustanovili 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na Srebrenicu. Nakon što je Skupština usvojila rezoluciju, 11. jula je već označen na službenom kalendaru na stranici UN-a kao ‘International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 Genocide in Srebrenica’. Prvo obilježavanje ovog datuma na globalnoj razini dogodit će se već za mjesec i po, na 29. godišnjicu genocida.

S druge strane, bez obzira na tvrdnje kako bi njezino usvajanje trebalo doprinijeti međunacionalnom pomirenju i uspostavi povjerenja među narodima u BiH, jasno je da se to neće dogoditi.

Naprotiv, politička i medijska retorika je zaoštrena do te mjere da iz Republike Srpske najavljuju i ekstremne poteze kao što je prijedlog o ‘mirnom razdruživanju’ dvaju entiteta.

Vlasti RS-a najavljuju kako nakon usvajanja rezolucije ništa u BiH više neće biti isto te ponovno aktiviraju priču o povlačenju iz državnih institucija. Ovakve najave već su izazvale reakcije Sjedinjenih Američkih Država, iz čega se može naslutiti nastavak i konfrontacije srpskog čelništva u BiH sa službenim Washingtonom.

‘Jučer je gospodin Dodik objavio kako je Vlada Republike Srpske donijela službenu odluku da predloži ‘razdruživanje’ Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS-a; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD-a. Sjedinjene Države branit će ih i štititi, među ostalim, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku.’, naveli su iz Ambasade SAD-a.”

‘Nije tačno da je Republika Srpska ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. RS je legitimni i integralni dio BiH. Nije tačno da se RS može odcijepiti od BiH niti da može postojati izvan države. Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njezino postojanje je rezultat u okviru Daytonskog mirovnog sporazuma. Nije tačno da aktivnosti gospodina Dodika na bilo koji način štite RS i građane koji tamo žive. Predsjednik RS-a dobro poznaje pravne činjenice. Pokušaj kontrole bilo kojeg stanovništva putem straha i podjela je pogrešan.’, objavili su iz britanskog Ambasade.

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština UN-a ‘kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni’.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija