Švercer migranata postao Uskokov špijun i raskrinkao saradnike

Švercer migranata postao Uskokov špijun i raskrinkao saradnike


U presudi koju je imao uvid, N1 je otkrio da je jedan od članova krijumčarske skupine koja je djelovala kod Plitvičkih jezera postao saradnik istražitelja, otkrivajući sve detalje o njihovim aktivnostima. Muškarac je pružio informacije istražiteljima o lokacijama na kojima će se krijumčari kretati i kako će ilegalno prebacivati migrante preko granice, kao i o cijenama koje su migranti morali platiti za tu “uslugu”.

Prema presudi, skupina je od augusta 2022. do juna 2023. godine prebacila migrante preko granice po cijeni od 1500 do 4500 eura. Cijena je varirala ovisno o dobi migranata, pri čemu su odrasli plaćali više, dok je “usluga” za djecu bila znatno jeftinija. Pouzdanik, koji je bio jedan od najbližih suradnika vođe krijumčarske skupine, bio je među onima koji su preuzimali migrante na prostoru Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Nakon što bi preuzeo migrante, muškarac bi ih predavao vozačima koji su ih prevozili u Zagreb, odakle bi im bio organiziran daljnji prijevoz do drugih članica Europske unije. Uz novac koji su dobivali od migranata, on je također primao novac od drugih članova krijumčarske skupine.

U presudi se navodi da je jedan od okrivljenika priznao krivicu i nagodio se s Uskokom na zatvorsku kaznu od 14 mjeseci. Istražitelji tvrde da je skupina prebacila najmanje 138 stranih državljana preko granice, pri čemu je vođa krijumčarske skupine zaradio skoro 170.000 eura. Ostali članovi skupine dobili su manje iznose, koji su se kretali od 500 do 6500 eura.

U presudi je opisan i konkretan slučaj transfera 15 migranata koji se dogodio 28. marta prošle godine. Muškarac je prenio upute vođe skupine, nakon čega su dvojica vozača smjestila migrante u kombi i prevezla ih do zagrebačke autobuske stanice. Tamo su ih preuzeli drugi članovi krijumčarske skupine i nastavili dalje s njima. Migranti su za ovaj slučaj platili oko 18.000 eura.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija