Optužen hrvatski policajac: “Za 250 eura Bosancima udarao granične pečate s namještenim datumima”

Optužen hrvatski policajac: “Za 250 eura Bosancima udarao granične pečate s namještenim datumima”


Tužilaštvo je izvijestilo da je trojac optužen za primanje i davanje mita, zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku optužio 35-godišnjeg policajca kojeg tereti da je za mito neovlašteno otisnuo granične pečate u pasoš 47-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, a koju mu je donosio 51-godišnji državljanin BiH.

Tužilaštvo je izvijestilo da je trojac optužen za primanje i davanje mita, zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava.

Prema Uskokovoj optužnici, 35-godišnjak je kao policijski službenik na graničnom prijelazu Županja pristao na traženje 51-godišnjaka da za 200 do 250 eura u putnu ispravu 47-godišnjaka otisne službene granične pečate s namještenim datumima, kojima će lažno prikazati da je 47-godišnjak na vrijeme napustio teritoriju Austrije i tako mu omogućiti izbjegavanje zabrane daljnjeg boravka u šengenskom prostoru.

Uskok ističe da je 47-godišnjak, od 1. februara do 31. decembra 2023., u najmanje šest navrata svoj pasoš i dogovorene novčane iznose predavao 51-godišnjaku koji je potom pasoš i novac donosio policajcu u Županju.

Nakon toga je policajac, znajući da 47-godišnjak nije pristupao graničnoj kontroli, u njegov pasoš otiskivao službene pečate.

Policajac je takav pasoš zatim predavao 51-godišnjaku koji ju je vraćao 47-godišnjaku, a ovaj je na graničnom prijelazu Bajakovu, prilikom granične kontrole 8. februara 2024., predao pasoš policijskom službeniku na uvid.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija