Povećana proizvodnja ribe u BiH, pastrmka na vrhu

Povećana proizvodnja ribe u BiH, pastrmka na vrhu


Bosna i Hercegovina je zabilježila značajan porast u proizvodnji ribe tokom prošle godine, pokazujući pozitivan trend zahvaljujući samo jednoj vrsti, kako je objavila Državna agencija za statistiku u svom godišnjem izvještaju o akvakulturi za 2023. godinu.

Ukupna proizvodnja konzumne ribe povećala se za 3,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj porast predvodi proizvodnja pastrmke, koja je porasla za 11,21 posto, dok je proizvodnja šarana zabilježila pad od čak 64,7 posto.

Od ukupne količine proizvedene konzumne ribe, čak 96,2 posto odnosi se na pastrmku, 3,3 posto na šarana, dok se preostalih 0,5 posto odnosi na ostale vrste riba.

Prošle godine, površina na kojoj su se uzgajale pastrmke, odnosno ribnjaci za uzgoj ove vrste, zauzimali su ukupno 110.997 m2, što je za 21,5 hiljada kvadrata više nego u 2022. godini. Šaranski ribnjaci prostiru se na 2.042 ha.

Ovi podaci nagovještavaju značajnu ulogu pastrmke na tržištu, posebno na najskupljim svjetskim tržištima, što predstavlja važan ekonomski potencijal za BiH.

Podaci o proizvodnji ribe i školjkaša, kao i riblje mlađi i ribljih jaja, agregirani su na osnovu uporedivih godišnjih statističkih istraživanja koja provode entitetske statistike i Distrikt Brčko. Ovi rezultati ukazuju na kontinuirani rast i razvoj sektora akvakulture u Bosni i Hercegovini, otvarajući mogućnosti za daljnje investicije i unapređenje ove važne grane privrede.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija