Ekološka udruženja: Sana napadnuta kao nikad ranije

Ekološka udruženja: Sana napadnuta kao nikad ranije


Koalicija za rijeku Sanu, koju čini više ekoloških udruženja i organizacija iz gradova i općina oba bh. entiteta smještenih u slivu ove rijeke, uspješno je organizirala “Dane rijeke Sane”. Ova manifestacija, koja se održava već 23 godine, ove godine je protekla bez učešća lokalnih zajednica, te je organizacija bila u potpunosti prepuštena ekološkim udruženjima i organizacijama.

Centralni događaj manifestacije bila je tradicionalna ekološka štafeta pod nazivom “Akva Sana”. Predstavnici Koalicije obišli su cijelu rijeku, od njenog izvora do ušća, prešavši put od 144 kilometra. Voda zahvaćena na izvoru rijeke simbolično je izlivena na ušću Sane u Unu, čime se željelo ukazati na važnost očuvanja čistoće rijeke duž cijelog njenog toka.

“Važno je da smo i ove godine, u samostalnoj režiji, kao pravi ljubitelji rijeke Sane, nastavili obilježavati ‘Dan rijeke Sane’. Cilj nam je još jednom pozvati sve nadležne institucije, inspektorate i predstavnike kako lokalnih, tako i entitetskih vlasti, da poduzmu sve moguće mjere kako bi se zaustavilo zagađenje rijeke Sane i njena degradacija,” navode iz Koalicije za rijeku Sanu.

Ova koalicija ističe da rijeku zagađuju rudnici Medna, preko vodotokova Grabovac i Medljanka, te rudnik Kamengrad, čiji otpad ulazi u rijeku Blihu, a potom i u Sanu. Također se navodi da mala hidroelektrana Medna, koja je izgrađena prije nekoliko godina, nije dovela do očekivanog razvoja lokalnih zajednica, već je pridonijela degradaciji područja i kanjona rijeke.

“Rijeka Sana je jedna od najznačajnijih pritoka rijeke Une, koja je po svojem bogatstvu i karakteristikama izuzetno značajna ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za cijelu Evropu. Sana parira Uni kao najznačajniji riječni sistem s velikim biodiverzitetom. Mi od Sane nećemo odustati i nastavićemo se boriti za njeno očuvanje,” poručuju iz Koalicije za rijeku Sanu.

Manifestacija “Dani rijeke Sane” je prvobitno organizirana pod pokroviteljstvom OSCE-a, s ciljem zbližavanja i bolje suradnje gradova i općina uz tok rijeke. Nakon nekoliko godina, organizaciju su preuzele lokalne zajednice, da bi naposljetku odgovornost preuzela ekološka udruženja i pojedinci.

Iz Koalicije naglašavaju važnost kontinuirane podrške i uključivanja svih relevantnih aktera u zaštitu rijeke Sane, kako bi se osiguralo njeno očuvanje za buduće generacije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija