Ako BiH ne uđe u europski sistem CBAM, gubici 300 miliona KM

Ako BiH ne uđe u europski sistem CBAM, gubici 300 miliona KM


Predsjedavajuća Zajedničkog povjerenstva za ekonomske reforme i razvoj Parlamenta BiH, Ermina Salkičević-Dizdarević, izjavila je da bi Bosna i Hercegovina mogla pretrpjeti gubitke od oko 300 miliona KM ako ne uspije ući u sistem koji reguliše emisije ugljika u međunarodnoj trgovini (CBAM).

Uoči tematske sjednice povjerenstva pod nazivom “Kuda ide energetski sektor u BiH – utjecaj CBAM-a na privredu BiH”, Salkičević-Dizdarević podsjetila je da mehanizam CBAM-a (Carbon Border Adjustment Mechanism) stupa na snagu 1. januara 2026. godine.

Tematska sjednica je organizirana u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH. Potpredsjednik Komore, Zdravko Marinković, naglasio je da se posljednje dvije, tri godine kontinuirano razgovara o zelenoj i cirkularnoj ekonomiji te obvezama iz Sofijske deklaracije, ali da se tome ne pridaje dovoljna pažnja.

Imperativan i gorući problem koji će pogoditi izvozno orijentirano tržište BiH tiče se upravo CBAM-a. Ključno je pitanje konkurentnosti naše ekonomije nakon uvođenja CBAM-a. Imamo još godinu i po dana do početka primjene obračuna, što je vrlo kratko vrijeme s obzirom na kompleksnost posla – naveo je Marinković.

Marinković je istaknuo da su privredne komore u BiH, koje se bave problematikom CBAM-a, na raspolaganju privrednicima i vlastima kako bi se pronašla najbolja rješenja. Cilj je osigurati konkurentnost gospodarstva BiH uprkos izazovima koje donosi novi mehanizam EU.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija