Šta građani BiH najčešće pokušavaju neovlašteno uvesti u BiH

Šta građani BiH najčešće pokušavaju neovlašteno uvesti u BiH


Građani Bosne i Hercegovine često pokušavaju neovlašteno uvesti različite vrste robe, uključujući rezervne dijelove za informatičku opremu, automobile i bicikle, te materijale za izradu nakita i kozmetiku za kozmetičke salone, potvrdili su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za “Nezavisne novine”.

Iako nije dozvoljeno fizičkim licima, mnogi pokušavaju uvesti lijekove, medicinsku i stomatološku opremu putem poštanskog prometa.

Iz UIO pojašnjavaju da je za takve pošiljke potrebna dozvola koju izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. U nedostatku te dozvole, pošiljke se vraćaju pošiljaocu.

“Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima nije predviđen uvoz lijekova i medicinske opreme putem poštanskih pošiljki, stoga se takve pošiljke tretiraju kao zabranjene za uvoz,” pojasnili su iz UIO.

Građani mogu uvoziti nekomercijalnu robu do 300 KM bez plaćanja carina i PDV-a, ako roba dolazi od pravnog lica. Ako robu šalje fizičko lice drugom fizičkom licu, oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina za robu vrijednosti do 90 KM.

UIO ističe da često inspekcijski pregledi naručene robe mogu dovesti do nemogućnosti njenog uvoza. Za više informacija o pravilima uvoza, građani se mogu obratiti putem portala UIO ili putem e-maila info@uino.gov.ba.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija