SAD sankcije za sedam firmi: Očekuje li se gašenje računa

SAD sankcije za sedam firmi: Očekuje li se gašenje računa


Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) stavila je na crnu listu sedam firmi iz Bosne i Hercegovine i dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

Prema navodima OFAC-a, Milorad Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo preko kompanija povezanih sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Navode da su njih dvojica 2024. godine manipulisali nacrtom državnog budžeta BiH kako bi se ugovor dodijelio firmi Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka, izbjegavajući konkurentski proces.

“Sjedinjene Države osuđuju Dodikove kontinuirane napore da naruši institucije koje su osigurale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i regiju. Nastavićemo da razotkrivamo prevare koje Dodiku i njegovoj porodici omogućavaju da eksploatišu sopstveni narod za ličnu korist”, izjavio je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu, Brajan E. Nelson.

Ovim će vjerovatno biti onemogućeno zakonito poslovanje “Prointer ITSS”, “Infinity International grupe”, “K-2 Audio Company”, “Kaldera Company”, “Sirius 2010” i televizije “Una World”.

Podsjećamo, ove kompanije su danas završile na OFAC-ovoj listi sankcija Ministarstva trezora SAD-a, skupa sa odgovornim licima Milenkom Čičićem i Đorđem Đurićem, koji takođe mogu očekivati gašenje tekućeg računa.

Sličnu sudbinu nedavno su doživjeli i najviši nosioci vlasti u Republici Srpskoj, kojima su banke nakon uvođenja sankcija, pogasile sve račune.

Vlasti su rješenje pronašle u izmjeni zakona kojim je omogućeno isplaćivanje plata na ruke sankcionisanim osobama, a kompanije u osnivanju novih pravnih lica.

OFAC ističe da Dodik, osim što pljačka građane BiH svojim koruptivnim ponašanjem, ugrožava njihovu sigurnost prijetnjama da će otcijepiti RS od BiH. Dodikova nedavna objava o “razdvajanju” RS od BiH nastavak je aktivnosti koje ugrožavaju mir i stabilnost regiona.

Podsjećaju da je Milorad Dodik na crnoj listi SAD od 2017. godine, a da je ponovo stavljen na listu 5. januara 2022. godine zbog koruptivnih aktivnosti i prijetnji implementaciji mirovnih sporazuma.

Na crnoj listi su sljedeće firme: INFINITY INTERNATIONAL GROUP D.O.O. BANJA LUKA
INFINITY MEDIA D.O.O., K-2 AUDIO SERVICES BANJA LUKA D.O.O., KALDERA COMPANY EL PGP D.O.O., PROINTER ITSS D.O.O. BANJA LUKA, CLAN INFINITY INTERNATIONAL GROUP,
SIRIUS 2010 D.O.O. BANJA LUKA, UNA WORLD NETWORK D.O.O.

OFAC navodi da Dodik koristi svoj položaj kako bi ugovore Vlade RS usmjeravao na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadgledaju, pri čemu Igor prikriva svoju vezu s kompanijama oslanjajući se na nominalne vlasnike i direktore. Na crnoj listi i Milenko Čičić i Đorđe Đurić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija