Ubrzava se izdavanje radnih dozvola strancima zbog nedostatka radne snage u BiH

Ubrzava se izdavanje radnih dozvola strancima zbog nedostatka radne snage u BiH


Bosna i Hercegovina suočava se s problemom nedostatka radne snage, posebno u proizvodnim, uslužnim i drugim sektorima, što je dovelo do potrebe za izmjenom Zakona o zapošljavanju stranaca.

Kao odgovor na ovu situaciju, Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrdila je i uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca. Ove izmjene su pripremljene na temelju inicijative Udruženja poslodavaca FBiH.

“Nedostatak radne snage je aktuelan problem posljednjih nekoliko godina, naročito za domaće privrednike, posebno izvoznike. Iako postoji određen broj nezaposlenih osoba na evidencijama službi za zapošljavanje, poslodavci smatraju da su neka zanimanja deficitarna. Mnogi od tih nezaposlenih osoba su na evidencijama radi zdravstvenog osiguranja i drugih socijalnih naknada”, navedeno je u obrazloženju.

Izmjene i dopune zakona predviđaju da nadležna kantonalna služba mora donijeti rješenje o radnoj dozvoli u roku od najviše 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Također, dodana je odredba kojom Federalno ministarstvo treba propisati postupak i proceduru izdavanja radne dozvole strancima koji namjeravaju registrovati obrt, u roku od najviše 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Nacrtom izmjena i dopuna zakona predviđa se i donošenje nove odluke o deficitarnim zanimanjima, koju će donijeti Federalni zavod za zapošljavanje na osnovu stanja na tržištu rada na nivou FBiH. Odluka će se temeljiti na broju i strukturi nezaposlenih te potrebama različitih privrednih sektora, a bit će donesena najkasnije do 30. oktobra tekuće godine, nakon konsultacija sa reprezentativnim udruženjem poslodavaca i uz prethodnu saglasnost Federalnog ministarstva.

Procjena stanja i potreba na tržištu rada vršit će se na nivou FBiH na osnovu kriterija koji uključuju deficitarna zanimanja, provedbu strateških i investicijskih projekata, te druge okolnosti važne za ekonomski rast i održivi razvoj.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija