Dr. Izet Hočko: “Ljekari odoše kod privatnika, tamo su primanja duplo veća”

Dr. Izet Hočko: “Ljekari odoše kod privatnika, tamo su primanja duplo veća”


Nadam se da će premijer, Nihad Uk, ministar Hasanović i kompletna Vlada shvatiti i obratiti malo veću pažnju na sestru, nekoga ko je nosilac 80 posto posla u zdravstvu, kaže Elvedin Vatreš, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo zatražio je od Vlade KS izmjenu i dopunu postojećeg Kolektivnog ugovora. Predsjednik Sindikata, prim. dr. Izet Hočko, kaže kako je u toku finalizacija dogovora za početak pregovora sa pregovaračkim timom Vlade.

Za idući utorak (9. juli) zakazana je sjednica Upravnog odbora Sindikata na kojoj će biti imenovan pregovarački tim i završena verzija izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, kojom ljekari i stomatolozi, između ostalog, traže i veća primanja.

– Nadamo se pozitivnom odgovoru Vlade i aktualnog ministra zdravstva, dr. Enisa Hasanovića. Mislim da je u interesu svih da se postigne dogovor kako bismo zadržali sav zdravstveni kadar, posebno ljekare – kaže Hočko za Faktor.

Dodaje da je u posljednjem periodu evidentan odlazak ljekara iz javnih zdravstvenih ustanova u KS ili u inozemstvo ili u privatni sektor koji, kako kaže, nudi znatno bolje uvjete za rad te veća primanja.

– Naravno da zavisi od ustanove do ustanove, ali znatno veća primanja su u privatnim zdravstvenim ustanovama nego u javnim, negdje su plaće najmanje duplo veće. Govorim o ljekarima, ali i drugi zdravstveni kadar ne zaostaje – istakao je Hočko.

Elvedin Vatreš, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS, kaže kako su oni već oformili pregovarački tim, poslali dopis prema Vladi i Ministarstvu zdravstva KS te da očekuju poziv za otpočinjanje pregovora.

– Tražimo novi Kolektivni ugovor, nikakve izmjene i dopune ne dolaze u obzir. Postojeći Kolektivni ugovor istječe početkom iduće godine, nadamo se da ćemo do tada, na obostrano zadovoljstvo, postići dogovor sa Vladom za novi. Medicinske sestre i tehničari nisu zadovoljni primanjima u javnom sektoru i mogao bi svako od nas otići u privatni gdje su uvjeti i rada i primanja daleko bolji. Ali, ostajemo i nastavljamo borbu da medicinske sestre i tehničari u javnom zdravstvenom sektoru dobiju bolje plaće i uvjete rada. Nadam se da će premijer, Nihad Uk, ministar Hasanović i kompletna Vlada shvatiti i obratiti malo veću pažnju na sestru, nekoga ko je nosilac 80 posto posla u zdravstvu – naglasio je Vatreš.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija