Elektronska razmjena CIPS-a sporadično usvojena u BiH, građani i dalje u dugim redovima

Elektronska razmjena CIPS-a sporadično usvojena u BiH, građani i dalje u dugim redovima


Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) aktivno radi na modernizaciji administrativnih procedura kroz uvođenje elektronske razmjene CIPS dokumenata.

Uprkos prednostima koje ova inicijativa donosi – kao što su smanjenje vremena čekanja i potreba za štampanjem potvrda, samo 15-ak općina do sada je uspješno implementiralo ovaj sistem.

Direktor IDDEEA-e, Almir Badnjević, ističe da je agencija potpuno razvila web servise za elektronsku razmjenu podataka, ali da je odziv općina i gradova ispod očekivanja. Općine poput Centra Sarajevo, Travnik, Busovača, Vogošća i Ilidža, te gradovi poput Mostara, Konjica, Tuzle i Zenice među prvima su usvojili novi sistem, olakšavajući građanima pristup uslugama.

“Važno je naglasiti da je usluga potpuno besplatna za općine, a jedini zahtjev je podnošenje zahtjeva za pristup”, napomenuo je za Klix.ba Badnjević.

Općina Travnik i Općina Centar posebno su se istaknule kao pioniri u implementaciji elektronske razmjene, a IDDEEA im je odobrila pristup u istom danu.

Osim njih, još nekoliko općina poput Stari Grad, Maglaj, Tešanj, Breza, Novo Sarajevo, Novi Grad, Usora, Posušje, Zvornik, Velika Kladuša, Ključ i Bužim također je u procesu implementacije.

“Uprkos napretku, veliki broj institucija još uvijek koristi tradicionalne metode, tražeći printane potvrde o prebivalištu što smatramo nepotrebnim”, dodali su iz IDDEEA-e.

Među institucijama koje su uspješno prešle na elektronski sistem su Federalna uprava za inspekcijske poslove, Agencija za statistiku BiH, Agencija za nadzor osiguranja FBiH, Ministarstvo za boračka pitanja KS, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike te razni fondovi poput Javnog fonda za dječiju zaštitu Bijeljina, Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK.

Uz navedeno, očekuje se da će Kantonalna uprava Civilne zaštite KS, Kantonalni zavod za pružanje besplatne pravne pomoći KS, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Agencija za javne nabavke uskoro dobiti odobrenje za pristup web-servisima IDDEEA-e.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija