Samo 15 općina u BiH uvelo elektronsku razmjenu CIPS-a, ostali građani i dalje čekaju u redovima

Samo 15 općina u BiH uvelo elektronsku razmjenu CIPS-a, ostali građani i dalje čekaju u redovima


Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) omogućila je uvođenje elektronske razmjene CIPS dokumenata, ali do sada je samo 15 općina implementiralo ovaj sistem.

Još nekoliko općina je podnijelo zahtjev, a njihova realizacija je u toku.

Direktor IDDEEA-e, Almir Badnjević, izjavio je da je svrha ove inicijative olakšati i ubrzati procedure te smanjiti vrijeme čekanja na šalterima, čime bi se pomoglo svim stanovnicima zemlje. Međutim, odziv općina i gradova nije na zadovoljavajućem nivou.

Trenutno su elektronsku razmjenu podataka uvele općine Centar Sarajevo, Travnik, Busovača, Vogošća, Ilidža, Mostar, Konjic, Tuzla, Orašje, Bihać, Zenica, Živinice i Bosanska Krupa. Još nekoliko općina, uključujući Stari Grad, Maglaj, Tešanj, Breza, Novo Sarajevo, Novi Grad, Usora, Posušje, Zvornik, Velika Kladuša, Ključ i Bužim, trenutno su u procesu obrade zahtjeva.

Badnjević je naglasio da je usluga potpuno besplatna za općine te da je potrebno samo podnijeti zahtjev. Općine Travnik i Centar su među prvim koje su uvele elektronsku razmjenu, uz podršku IDDEEA-e.

Unatoč naporima IDDEEA-e, veliki broj institucija još uvijek nije prešao na elektronski sistem, što znači da građani i dalje moraju čekati u redovima za printane potvrde o prebivalištu. Među institucijama koje su već implementirale elektronski sistem su Federalna uprava za inspekcijske poslove, Agencija za statistiku BiH, Ministarstvo za boračka pitanja KS, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, te Zavod zdravstvenog osiguranja HNK.

IDDEEA nastavlja raditi na podizanju svijesti među nadležnim organima i građanima kako bi se elektronska razmjena podataka što više koristila, olakšavajući time procedure za sve građane BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija