Za 6 mjeseci u Sarajevu namjerno zapaljen 21 automobil

Za 6 mjeseci u Sarajevu namjerno zapaljen 21 automobil


Vrlo često ćemo čuti da se u Kantonu Sarajevo građani ne osjećaju sigurno, a da se na ulicama odvijaju okršaji kriminalnih grupa što direktno utječe na sigurnost, i pojedinaca i cjelokupne situacije.

Od početka 2024. godine bilo je, zaista mnogo, krivičnih djela koja su se odvijala na ulicama glavnog grada u bilo koje doba dana. Događale su se i pucnjave, ubistva, stradali su nevini životi, a neka djela kumovala su i ogromnoj materijalnoj šteti što je – naravno – u poređenju sa gubitkom ljudskog života bezvrijedno.

No, sve je dovelo do toga da se tako puno govorilo o sigurnosnoj situaciji, pozivalo se na ostavke dužnosnika, a mnogi su ovakvu situaciju iskoristili i za politička prepucavanja. Sve to, međutim, nije popravilo stvarnu sigurnosnu situaciju i činjenicu da je Sarajevo postalo grad u kojem u svakom trenutku postoji opasnost da se počini neko krivično djelo, a ja i slučajni prolaznik bude učesnik, očevidac i slično.

Ukoliko bismo pobrojali krivična djela koja su se na sarajevskim ulicama dogodila u prvoj polovini godine, spisak bi bio podugačak te se stoga Klix.ba ovog puta fokusirao na krivično djelo Izazivanje opće opasnosti. Tačnije, na namjerne paljevine motornih vozila u Kantonu Sarajevu zbog čega je kontaktirana Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“U periodu 01.01 do 30.06.2024. godine evidentiran je 21 slučaj u kojima je, prema nalazu vještaka protivpožarne zaštite, upotrebom zapaljive tečnosti/otvorenog plamena izazvan požar na motornom vozilu (Izazivanje opće opasnosti – član 323. KZ FBiH)”, rečeno je iz Uprave policije za Klix.ba.

Radeći na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo rasvijetlili su sedam slučajeva. Od toga, protiv četiri osobe je podnesen službeni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu piše Klix.

Osim paljevina automobila, sarajevska policija radila je i na slučaju namjernog zapaljenja jednog ugostiteljskog objekta. Radi se o slučaju od trećeg maja kada je u ranim jutarnjim satima u Maloj aleji na Ilidži zapaljen kafić.

Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo dostavljen je Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv NN počinioca za izvršenje krivičnog djela Izazivanje opće opasnosti. Policijski službenici nastavljaju rad na ovom predmetu jer, dakle, počinitelj još uvijek nije pronađen.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija