Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka


Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka.

Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na dopuštene minuse i limite po računu. Mnogima dobro dođu da izguraju mjesec do kraja.

Život na dug u BiH

Ljudi uzimaju kredite za svadbe, sprovode, godišnje odmore…

“Nažalost, građani BiH sada praktički žive od kredita. Za razliku od razvijenog svijeta, u BiH se kreditima ne rješavaju samo ključna pitanja, poput kupnje stana, auta i slično, već je kredit postao način preživljavanja s obzirom na visoke cijene i činjenicu da primanja ne prate rast troškova. Prema mom mišljenju, a govorim to iz osobnog iskustva, kreditno zaduživanje postalo je kontinuirano stanje u kojem se nalazimo.

Dio građana ne vraća kredite u potpunosti, pa čim ostatak duga dođe na nivo da je manji od iznosa koji je već otplaćen, ide se u novo zaduživanje. Mijenjaju se banke, otvaraju novi računi i tako unedogled. Ne smijemo zaboraviti veliki broj građana koji ili nisu kreditno sposobni ili su došli u stanje da ne mogu servisirati svoj dug. Bojim se da će ih svakim danom biti sve više”, kaže Mersiha Ferhatović-Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Predsjednik Udruge potrošača “Reakcija” iz Banja Luke, Dušan Srdić, ističe da najveći dio troškova unutar mjesečne potrošačke košarice otpada na hranu. On objašnjava da s prosječnom plaćom od oko 1.300 KM četveročlana obitelj može prehraniti sebe, ali oni s najnižom plaćom, koja u RS iznosi 900 KM, imat će velike poteškoće.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija