(VIDEO) Pogledajte kako njemačka policija upada u  Islamski centar u Hamburgu

(VIDEO) Pogledajte kako njemačka policija upada u Islamski centar u Hamburgu


Njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je Islamski centar u Hamburgu (IZH) i organizacije koje spadaju pod njega. Savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser na odluku je odgovorila da centar promiče “islamističku i totalitarnu ideologiju”.
Policija je danas po drugi put u nekoliko mjeseci pretražila sjedište ovog udruženja. Berlinski ogranak utjecajnog Američkog jevrejskog odbora (AJC) pozdravio je zabranu IZH-a, rekavši da godinama vodi kampanju za zabranu mreže za koju tvrde da je povezana s Iranom.

“Važno mi je da napravim razliku. Mi se ne suprotstavljamo vjeri. Pravimo jasnu razliku između islamista, prema kojima oštro nastupamo, i mnogih muslimana koji pripadaju našoj zemlji i koji žive u svojoj vjeri”, kazala je Faeser vezi sa zabranom IZH.

Kaže kako je primijetila da “promiče totalitarni svjetonazor”.

“Ova islamistička ideologija usmjerena je protiv ljudskog dostojanstva, protiv prava žena, protiv nezavisnog pravosuđa i protiv naše demokratske države. Islamski centar u Hamburgu i njegove podorganizacije također podržavaju teroriste Hezbollaha i šire agresivni antisemitizam”, istakla je ministrica.

@crnahronikaofficialPogledajte kako njemačka policija upada u Islamski centar u Hamburgu

♬ original sound – crnahronikaofficial

Američki jevrejski odbor je pozdravio odluku.

“Pozdravljamo zabranu djelovanja Islamskog centra u Hamburgu koju je jutros izdalo Savezno ministarstvo unutarnjih poslova. Tri desetljeća IZH je bio najvažnije središte antisemitskog režima mula u Europi. i važna kontaktna točka za zabranjenu terorističku organizaciju Hezbolah”, rekao je direktor berlinskog ogranka AJC-a Remko Leemhuis u izjavi.

Deseci policajaca blokirali pristup Plavoj džamiji, sjedištu IZH-a. Njemačka civilna protuobavještajna služba tvrdi da je organizaciju pod kontrolom Irana.

Prema njemačkim vlastima, IZH krši ustavni poredak republike i širi antisemitsku i antiizraelsku propagandu.

Prošlog novembra Ministarstvo unutarnjih poslova pretražilo je više od 50 objekata diljem Njemačke, uključujući spomenutu Plavu džamiju i druga mjesta u Hamburgu. Policija je priopćila da je zaplijenila veću količinu materijala.

Mnogi pripadnici muslimanske zajednicu su frustrirani jer ova odluka dolazi nekoliko dana nakon što se njemačka policija u subotu se oštro obračunala s propalestinskim demonstrantima i privela mnoge u Berlinu.

 

Policija je oštro intervenirala protiv onih koji su podržavali Palestinu i privela mnoge demonstrante. U gruboj intervenciji povrijeđene su ukupno dvije žene.​​​​​​


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija