Foto: Shutterstock
Do 50% turista neprijavljeno: Siva zona prijeti turizmu u BiH

Do 50% turista neprijavljeno: Siva zona prijeti turizmu u BiH


Bosna i Hercegovina je zemlja s nevjerovatnim prirodnim ljepotama, bogatim kulturnim naslijeđem i raznovrsnom gastronomijom. Ipak, unatoč svim prednostima, prema zvaničnim statistikama, bilježi najmanji broj turista u regiji.

Naša zemlja privukla je 1,7 miliona turista prošle godine, što je znatno manje u poređenju sa susjednim državama, poput Hrvatske, koja je imala 20 miliona posjetitelja.

Ove statistike otvaraju pitanje: Da li je stvarni broj turista daleko veći od onoga što pokazuju podaci, zbog neprijavljivanja svih gostiju? U Kantonu Sarajevo, na primjer, prema procjenama, do 30% turista ostaje neprijavljeno, dok se u Republici Srpskoj sumnja da je čak 50% noćenja u sivoj zoni.

Problem neprijavljivanja gostiju ozbiljan je izazov za turistički sektor u BiH. Nedostatak jedinstvenog turističkog informacijskog sistema dodatno otežava praćenje stvarnog broja turista.

Novi Zakon o turizmu, koji je u pripremi, tekući radovi na digitalizaciji i poboljšanju inspekcijskog nadzora, predstavljaju korake naprijed ka rješavanju ovih problema.

No, bez jedinstvene političke volje i usklađene legislative, BiH će nastaviti zaostajati za susjedima, gubeći značajan ekonomski potencijal koji turizam može donijeti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija