Alarmantno širenje morbila u KS: 4.456 slučajeva pred početak školske godine

Alarmantno širenje morbila u KS: 4.456 slučajeva pred početak školske godine


Više od 7.000 slučajeva zaraze morbilima do sada je zabilježeno u Federaciji BiH, a među njima su i dva smrtna slučaja u Sarajevu i Zenici. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, više od polovine slučajeva zabilježeno je u Kantonu Sarajevo, gdje je prijavljeno 4.456 oboljelih.

Zeničko-dobojski kanton slijedi s 1.470 slučajeva, dok je u Tuzlanskom kantonu evidentirano 788 oboljelih.

U Srednjobosanskom kantonu zabilježeno je 276 slučajeva, a u Unsko-sanskom 113. Ostali kantoni bilježe manji broj oboljelih, s nekoliko slučajeva prijavljenih u Hercegovačko-neretvanskom, Bosanskopodrinjskom, Posavskom, Livanjskom kantonu, dok u Zapadnohercegovačkom kantonu nije zabilježen nijedan slučaj.

Epidemija je posljedica niske stope vakcinacije djece, no, potaknuti alarmantnim brojkama, roditelji su počeli češće vakcinisati svoju djecu.

U pojedinim kantonima zabilježeno je povećanje broja vakcinisanih MRP vakcinom. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u Sarajevu je vakcinisano 80% djece prvom dozom MRP-a, dok je drugom dozom obuhvaćeno 70% djece.

Iako je broj oboljelih u padu, opasnost još nije prošla, posebno s obzirom na predstojeći početak školske godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija