Novi pravilnik za škole u KS: Nastavnici evidentiraju i online aktivnosti učenika

Novi pravilnik za škole u KS: Nastavnici evidentiraju i online aktivnosti učenika


Nedavno doneseni Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja učenika u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo izazvao je burne reakcije u javnosti. Ovaj Pravilnik, koji se odnosi na obavezu škola da vode evidenciju o neprihvatljivim oblicima ponašanja i drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes i zaštitu učenika, već je izazvao zabrinutost kod roditelja, nastavnika i stručne javnosti.

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo izrazilo je nezadovoljstvo činjenicom da nisu bili uključeni niti informisani o procesu izrade Pravilnika. Smatraju da bi učešće roditelja i drugih relevantnih strana doprinijelo boljem razumijevanju potreba učenika i njihovih roditelja, te osiguralo adekvatnu zaštitu njihovih prava.

Namir Ibrahimović iz Centra za obrazovne inicijative Step by Step, ističe da je Ministarstvo donijelo Pravilnik bez konsultacija s nastavnicima, roditeljima i stručnjacima, što je, prema njegovom mišljenju, ishitrena odluka. On podsjeća na sličan pravilnik iz 2018. godine, koji je bio povučen zbog zabrana Agencije za zaštitu ličnih podataka. Ibrahimović smatra da novi Pravilnik, iako bez šifri za određeno ponašanje, ostaje neprimjenjiv i problematičan.

Prema Pravilniku, škole su obavezne stvoriti uslove za zdrav mentalni i fizički razvoj učenika, brinuti o njihovoj sigurnosti, pratiti njihovo zdravstveno stanje i osigurati uspješnost u učenju. Međutim, lista indikatora za rano prepoznavanje faktora rizika izazvala je dodatne kontroverze. Na primjer, indikatori poput nervoze učenika prilikom primanja poruka ili čestih odlazaka u toalet smatrani su pretjeranim i teško primjenjivim.

Lista indikatora za rano prepoznavanje faktora rizika i/ili drugih faktora koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštite učenika između ostalog, navedeno je sljedeće:

  • Učenik/učenica je nervozan/nervozna kada dobije poruku na telefon ili računar;
  • Učenik/učenica na profilu na društvenim mrežama uklanja profilnu sliku;
  • učenik/učenica često odlazi u toalet;
  • kod učenika/učenice su uočavaju govorno-jezičke poteškoće (tepanje, mucanje, usporen razvoj govora)

Advokat Mirnes Ajanović podnio je krivičnu prijavu protiv ministrice za odgoj i obrazovanje KS, Naide Hota-Muminović, zbog, kako tvrdi, ozbiljnih kršenja Krivičnog zakona Federacije BiH. Prijava uključuje optužbe za nedozvoljeno korištenje ličnih podataka učenika i roditelja, što je izazvalo dodatne pravne i društvene polemike.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija