Banke iz FBiH nude niže kamate građanima u RS nego banke sa sjedištem u RS-u

Banke iz FBiH nude niže kamate građanima u RS nego banke sa sjedištem u RS-u


Banke sa sjedištem u Federaciji BiH nude povoljnije kamatne stope građanima, privredi i vladinim institucijama u Republici Srpskoj u odnosu na banke registrirane u RS-u. Ovaj trend traje već duže vrijeme, prema podacima Agencije za bankarstvo RS.

Prema najnovijim podacima, građani RS-a mogu dobiti stambene kredite kod banaka sa sjedištem u FBiH po prosječnoj efektivnoj kamatnoj stopi od 4,36%, dok banke iz RS-a nude prosjek od 5,04%.

Još veći jaz vidljiv je kod kredita za privredu i vladine institucije, gdje banke iz FBiH nude dugoročne kredite po stopi od 4,30%, a banke iz RS-a po stopi od 6,64%.

Na kraju prvog polugodišta 2024. godine, ponderisana kamatna stopa na ukupne kredite u RS-u iznosila je 6,90% za banke iz RS-a, dok je za organizacione dijelove banaka iz FBiH bila 4,34%.

Banke iz FBiH su plasirale kredite u iznosu od oko 1,06 milijardi KM, dok su banke iz RS-a plasirale oko 3,16 milijardi KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija