Ekonomski pritisak raste: Građani BiH zarobljeni između visokih cijena i neefikasne administracije

Ekonomski pritisak raste: Građani BiH zarobljeni između visokih cijena i neefikasne administracije


Stanovnici Bosne i Hercegovine suočavaju se sa brojnim izazovima koji otežavaju svakodnevni život, uključujući niske plaće, visoke stope kreditnog zaduživanja, nezaposlenost, te neefikasnu administraciju koja im onemogućava pristup osnovnim životnim potrebama. Situacija se ne mijenja ni s obzirom na trenutnu inflaciju.

Ekonomska analiza Igora Gavran sa Forbes BiH ukazuje na ozbiljnost situacije, ističući kako su cijene goriva i osnovnih životnih namirnica drastično porasle, čineći ih nedostupnim za prosječnog građanina. Gavran objašnjava kako u BiH nedostaje konkurencija koja bi mogla uticati na stabilizaciju cijena, a tržišni mehanizmi ne funkcionišu kako bi trebalo, što omogućava prodavačima da manipulišu cijenama kako bi maksimizirali profit.

Također, javni sektor u BiH zapošljava oko 50% radne snage, što je po mišljenju Gavran izvan svake razumne norme i pokazuje kako je struktura javnog sektora neodrživa. Previše je agencija koje ne opravdavaju svoje postojanje te samo dodatno opterećuju budžet.

Dodatno, Gavran kritikuje kako vlada i visokoplaćene političke figure koriste svoje pozicije za lično bogaćenje na štetu države i građana, zloupotrebljavajući sistem PDV-a za stvaranje dodatnih prihoda umjesto da se fokusira na sprečavanje nekontrolisanog rasta cijena.

Za umirovljenike situacija nije ništa bolja; iako primaju svoje mirovine, one su često nedovoljne za pokrivanje osnovnih potreba, a vlada ne ulaže dovoljno u mirovinski fond, ostavljajući stariju populaciju u neizvjesnosti.

Gavran zaključuje kako bez ozbiljnih intervencija i promjena u upravljanju ekonomijom, cijene osnovnih potrepština neće se smanjiti na prihvatljiv nivo, a građani će nastaviti trpjeti pod teretom finansijske neizvjesnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija