Zbog duga od 16.000.000 KM BHRT će bez imovine ostati već naredne sedmice

Zbog duga od 16.000.000 KM BHRT će bez imovine ostati već naredne sedmice


Bez imovine bi BHRT već mogao ostati naredne sedmice. Općinski sud u Sarajevu naložio je prodaju nekretnina BHRT-a u svrhu isplate duga Evropskoj radiodifuzijskoj uniji – EBU-u, većem od 16 miliona maraka. Licitacija u narednu srijedu. Vremena je malo, ali jasan pokazatelj šta je posljedica stanja u koji je doveden BHRT.

– Ovo je i posljedica nebrige prije svega Parlamenta BiH, pa i Vijeća ministra i drugih nadležnih intitucija prema Javnom servisu države iako godinama upozoravamo na težak položaj u kojem se nalazimo i neko će, ako ova licitacija bude završena na nepovoljan način za BHRT, morati dati odgovor na teška pitanja koja mi godinama postavljamo. Ovo je pokazatelj stanja u kojem se nalazi BHRT i najava onoga što bi se moglo desiti sa BHRT-om, a to je nestanak Javnog servisa na nivou države – ističe generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

A to se moglo spriječiti 2017. godine, od kada RTRS zadržava sav prihod od prikupljene takse u tom entitetu. Ne prebacuje novac na račun BHRT-a, iako to zakon jasno propisuje. U ovom trenutku dug RTRS-a prema BHRT-u iznosi skoro 90 miliona maraka. Jasno da bi sa tim novcem BHRT riješio brojne probleme, ali načina da ostvari svoja prava za sada nema. Resorni ministar obećava – tražit će da se na sjednici Vijeća ministra BiH raspravlja o ovome.

– Tražit ću od Vijeća ministara da se izađe u susret BHRT-u i da se otvori nova budžetska stavka koja bi pomogla BHRT-u da ovo prevaziđe. Suludo je stavljati na doboš imovinu koja je procijenjena na 150 miliona KM za dug od 16 miliona, u nekim međunarodnim okvirima to nije strašan dug, za BHRT jeste, ali nije za državu – rekao je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

I zato se i očekuje da država stane iza Javnog servisa BiH. Na odluku suda BHRT, ali i Pravobranilaštvo BiH uputili su žalbu. Upravo je Pravobranilaštvo to koje u skladu sa svojim nadležnostima može poduzeti mjere na zaštiti imovine i zaustavi ili prolongira licitaciju. U toku su sudski procesi i pred kantonalnim sudom, ali i Ustavnim sudom BiH, u kojima se utvrđuje karakter imovine koja pripada BHRT-u.

– Pravobranilaštvo BiH će poduzeti hitne pravne korake na zaštiti imovine i imovinskih interesa BiH, a u vezi sa zakazivanjem prve prodaje nekretnina pred Općinskim sudom u Sarajevu, imajući u vidu činjenicu da se radi o nekretninama koje su bile upisane kao državno vlasništvo – saopštili su iz Pravobranilaštva BiH.

– Utvrđuje se sada da li je to državna imovina i ako jeste, onda bi ona bila pod zaštitom odluke visokog predstavnika i ne bi se moglo s njom raspolagati do daljnjeg – navodi generalni direktor BHRT-a.

A šta će se dešavati, zavisi od Kantonalnog suda u Sarajevu, u kojem su bez konkretnih objašnjenja.

– Informišemo Vas da se predmet nalazi u statusu „OTVOREN” i da se isti ne nalazi na listi Plana rješavanja predmeta u Kantonalnom sudu u Sarajevu – odgovor je iz suda.

Pravnici objašnjavaju da to znači da je predmet pripremljen i da će se po njemu postupati, ali nema evidencije kada tačno. Dok se čeka odluka suda o žalbi, radnici očekuju podršku vlasti u rješavanju dugovanja, pa i prema samim radnicima. Godinama se doprinosi ne uplaćuju i tu se radi o milionskim dugovanjima. Da li je onda realno da svi naplate dugovanja prije samih radnika BHRT-a?

– Mi godinama radimo u jako teškim uslovima, problem finasiranja Javnih servisa u BiH nije još uvijek adekvatno riješen, imamo problem sa odlaskom kvalitetnih kadrova, mnogi pogoni su u jako lošem stanju i nadamo se da će se to u narednom perodu riješiti, imamo obećanja političara – rekao je potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Edis Fočo.

U obećanja se ne vjeruje, ali u konkretnu pomoć države i zaštitu imovine BHRT-a da. Jer ovu imovinu su prethodne generacije stvarale, ali i očuvale.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija