Foto: Vijeće ministara BiH
Krišto mogla dostaviti Plan rasta uprkos neodobrenju kantona: Zašto to nije uradila?

Krišto mogla dostaviti Plan rasta uprkos neodobrenju kantona: Zašto to nije uradila?


BiH je propustila priliku da osigura finansijsku injekciju od 70 miliona KM od EU, jer nisu pravovremeno dostavljeni potrebni dokumenti. Naime, četiri kantona pod upravom SDA nisu dali svoju saglasnost, tražeći izmjene u dokumentu.

Unatoč tome, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto iz HDZ-a, je prošle sedmice uputila dokument o Planu rasta u Brisel, bez saglasnosti kantona i entiteta, što je izazvalo negodovanje. Krišto je odlučila preuzeti inicijativu i poslati Plan rasta samostalno, nakon višemjesečnih zastoja, što otvara pitanje potrebe za radnom grupom koja je bila formirana da uključi mišljenja svih nivoa vlasti.

Ovaj korak je naišao na kritike Milorada Dodika iz SNSD-a, koji je Krišto opisao kao “nenavođenu raketu”.

Elmedin Konaković iz NiP-a, ministar vanjskih poslova BiH, ocjenjuje da je formiranje radne grupe bilo dobronamjerno, ali i pogrešno, jer se nadao da će opozicija pokazati konstruktivnost. “Umjesto toga, iskoristili su to za političku kampanju i tako zakomplicirali proces”, izjavio je Konaković, dodajući da SNSD snosi veliku odgovornost za dva neusaglašena dijela.

Konaković također naglašava da radna grupa nije imala zakonsku ni ustavnu obavezu, te da je trebala biti shvaćena samo kao mehanizam za koordinaciju, a ne za blokiranje.

Tako je BiH, umjesto da iskoristi priliku da se prikaže kao ozbiljan partner, poslala neusaglašeni dokument koji ne zadovoljava kriterije Evropske komisije. Podsjećamo, i prethodni Plan rasta je bio nepotpun zbog blokade iz RS-a i “uslovne saglasnosti” premijera iz SDA, što je praktično bio glas protiv.

Formiranjem radne grupe, Vijeće ministara je moglo odlučiti da ne traži konsenzus za slanje dokumenta u Brisel, što bi ubrzalo proces, ali je HDZ insistirao na vidljivosti svih kantona u procesu donošenja odluka. I dalje postoji nada da će EU prihvatiti Plan rasta i omogućiti BiH pristup početnom kapitalu od 70 miliona eura, te potencijalno i cjelokupnom iznosu od milijardu eura.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija