Foto: Arhiv/Radiosarajevo
Deficit budžeta RS veći za 22 miliona KM od zvanično prikazanog

Deficit budžeta RS veći za 22 miliona KM od zvanično prikazanog


Revizija budžeta Republike Srpske za proteklu fiskalnu godinu otkrila je da je stvarni deficit veći za 22 miliona KM u odnosu na prikazani iznos.

Glavna služba za reviziju dala je mišljenje sa rezervom na Konsolidovani godišnji izvještaj za korisnike entitetskog budžeta zbog nepravilnog iskazivanja finansijskih podataka.

Zvanični podaci pokazuju da je deficit budžeta RS na kraju fiskalne godine iznosio 320 miliona KM, dok je u godišnjem izvještaju Vlada prikazala manji deficit. Glavna služba za reviziju je zbog toga ukazala na potrebu korigovanja tih podataka, te je dala mišljenje sa rezervom zbog nedosljednosti u finansijskim izvještajima.

“Deficit prikazan u Periodičnom izvještaju o izvršenju budžeta od 300.555.433 KM treba povećati za 22.209.469 KM zbog pogrešnog iskazivanja deficita u računovodstvenim fondovima i tekućim rashodima”, naveli su iz Glavne službe za reviziju.

Pored toga, predsjednica Odbora za reviziju u Narodnoj skupštini RS, Mirjana Orašanin, upozorava da ukupan deficit raste kada se uzmu u obzir i minusi lokalnih samouprava, te ističe i brojne druge nepravilnosti, poput lošeg upravljanja sredstvima namijenjenim javnim investicijama.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je neprihvatljivo da dugovi opština nisu uključeni u zvanični deficit, jer bi to dodatno povećalo ukupne gubitke, a upozorava i na alarmantnu činjenicu da deficit čini 10% godišnjeg budžeta RS.

Deficit se već godinama pokriva zaduživanjem, što dodatno produbljuje finansijske probleme u Republici Srpskoj



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija