Maratoni u centru grada: Kada sport paralizuje saobraćaj

Maratoni u centru grada: Kada sport paralizuje saobraćaj


U ranim jutarnjim satima, kada bi Sarajevo trebalo uživati u miru vikenda, stanje na glavnim saobraćajnicama grada postaje sve samo ne opušteno.

Razlog leži u održavanju velikih sportskih događaja poput maratona i polumaratona koji svojim trasama zahvataju vitalne dijelove gradskog saobraćaja, izazivajući neminovne gužve i frustracije među vozačima.

Ovogodišnji “Run Fest 2024” nije iznimka. Trasa utrke prošla je kroz ključne saobraćajne arterije kao što su Bulevar Meše Selimovića i Zmaja od Bosne, što je rezultiralo potpunim zatvaranjem ovih i mnogih drugih ulica, između 8:20 i 12:30. Posljedica?

Kilometarske kolone na alternativnim pravcima, kao što je tranzit, gdje su vozači tražili spasonosni prolaz.

Iako su sportski događaji važni za promociju zdravlja i aktivnog života, mnogi se pitaju: da li je zaista nužno da trase ovakvih događaja blokiraju ključne gradskie saobraćajnice? Nervozu i nezadovoljstvo vozača dodatno potencira činjenica da se alternativni pravci brzo pretvaraju u uska grla, stvarajući saobraćajni kolaps koji traje satima.

Postoje li alternativne rute koje bi mogle zadovoljiti potrebe i sportista i vozača?



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija