Loša godina: Cijena domaćih mandarina doseže i 8 maraka

Loša godina: Cijena domaćih mandarina doseže i 8 maraka


Iako su mandarine ove sezone iznimne kvalitete, berba je započela sedmicu ranije nego obično, a cijene u otkupu su niske. Proizvođači se suočavaju s teškom situacijom.

“Prošle godine smo ubrali oko 60.000 tona, a ove godine bit ćemo sretni ako ih bude i 30.000,” ističe voćar Neven Mataga iz Opuzena. Vremenske prilike nisu išle u korist mandarinama, a umjesto očekivanih 40 tona po hektaru, proizvođači će brati samo 6-7 tona, a neki možda čak i ništa.

Mataga naglašava da su mandarine ove godine izvrsne kvalitete, ali se berba službeno otpočela prije nekoliko dana zbog stručnih preporuka. Rane sorte se već beru, no kiša je otežala rad, javlja Večernji list.

Otkupna cijena prvih klasa iznosi 70 centi, dok se za drugu klasu plaća oko 30 centi. Iako je to samo pet centi više nego lani, postoji bojazan da će uvoz mandarina srušiti cijene.

“Teško je ostati pozitivan,” dodaje Mataga, ističući da svake godine smanjuju površine pod mandarinama. Zbog neriješenih vlasničkih odnosa, čak 700 hektara nasada izbrisano je iz evidencije, što dodatno otežava situaciju.

Na pijacama se domaće mandarine prodaju po cijenama od 3 do čak 8 maraka, što ukazuje na mogućnost uvoza. Slična situacija je i s limunima, koji još nisu dozreli, a potražnja je visoka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija