Foto: Ilustracija
Vlada nas gurnula u dugove: Zadužili Federaciju preko milijardu KM, a godina još nije gotova!

Vlada nas gurnula u dugove: Zadužili Federaciju preko milijardu KM, a godina još nije gotova!


Aktuelna vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2024. godini suočava se s kritikama zbog rekordnog zaduživanja koje prelazi milijardu KM.

Ova alarmantna situacija izaziva zabrinutost među građanima, jer dodatni dugovi mogu imati dugoročne posljedice po ekonomiju i standard života.

Iako se vlasti pokušavaju opravdati različitim objašnjenjima, realnost je da su se zaduženja rapidno povećala, a pravi razlozi i planovi otplate ostaju nejasni.

Vlada Federacije je do sada akumulirala dugove preko 1.2 milijarde KM, uključujući kratkoročne i dugoročne kredite.

Ovaj nivo zaduživanja je bez presedana, a mnogi se pitaju kako će se ovi dugovi vraćati u budućnosti i kakav će uticaj imati na budžet Federacije i građane. Dok se premijer Federacije obraća javnosti s pokušajima da ublaži zabrinutost, mnogi smatraju da ove izjave ne odgovaraju realnom stanju.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Doma naroda, Muamer Zukić (SDA), podsjeća na ove šokantne brojke, ističući kako je vlast u 2024. godini zadužila FBiH više od milijardu KM. Zukić je izjavio da je, kao delegat, tražio službene informacije o detaljima zaduženja, no još uvijek nije dobio odgovore. On navodi da se očigledno skrivaju podaci o planiranom zaduženju i načinima otplate. Prema informacijama kojima raspolaže, Federacija se do sada zadužila više od 650 miliona KM kratkoročno, dok je Parlament odobrio dugoročna zaduženja od preko 600 miliona KM.

Zukić je izrazio namjeru da angažuje nezavisne ekonomske stručnjake kako bi se analizirala situacija i dobila tačnija slika o ekonomskim posljedicama ovog zaduživanja. “Nemamo dilemu da se Federacija rekordno zadužuje. Samo je pitanje, koliko će to na kraju godine iznositi,” zaključio je Zukić, ukazujući na potrebu za transparentnošću i odgovornošću u upravljanju dugom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija