Foto: Ilustracija
Sud spojio slučajeve bivše sutkinje Lejle Fazlagić-Pašić i Alije Delimustafića

Sud spojio slučajeve bivše sutkinje Lejle Fazlagić-Pašić i Alije Delimustafića


Optužnica protiv bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, Lejle Fazlagić-Pašić, koja se tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca, falsifikovanje dokumenata i prevare, nedavno je spojena s predmetom Alije Delimustafića i drugih optuženih za organizovani kriminal i povezana krivična djela.

Na ročištu u slučaju protiv Fazlagić-Pašić, kantonalni tužilac Marko Močević pročitao je optužnicu koja je tereti da je između 2014. i 2016. godine zloupotrijebila svoju funkciju, omogućavajući lažne parnične postupke te nezakonito sticanje nekretnina na području Kantona Sarajevo, prenosi Detektor.

Prema navodima optužnice, Fazlagić-Pašić je, u periodu od 2011. do 2016. godine, kao član grupe za organizovani kriminal, učestvovala u pripremi i provođenju nezakonitih radnji.

Na osnovu fingiranih parničnih postupaka i nezakonitih presuda, omogućavala je upis prava vlasništva nad nekretninama, svjesno učestvujući u krivičnim djelima, stoji u optužnici.

Optužnica, podignuta zbog zloupotrebe položaja, pranja novca, krivotvorenja dokumenata i prevara između 2009. i 2016. godine, navodi da je Fazlagić-Pašić 2012. godine naredila otvaranje novih spisa i suprotno pravilima raspodijelila predmete. Time je omogućila članovima organizovane grupe, na čelu s Alijom Delimustafićem, da nezakonito steknu nekretnine, uključujući i preprodaju tih nekretnina.

Nakon čitanja optužnice, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva, njen slučaj je spojen sa slučajem Delimustafića i ostalih optuženih. Fazlagić-Pašić se izjasnila da nije kriva, dok je tužilac najavio da će dokazati njenu krivicu putem 169 svjedoka, 12 vještaka i nekoliko hiljada materijalnih dokaza.

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je u julu 2024. godine, nakon višegodišnjeg postupka, završilo čitanje optužnice protiv Alije Delimustafića i njegovih saradnika, koji su optuženi za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela.

Optuženi u ovom slučaju, osim Delimustafića, su Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habul i Ševala Arnautović, uz nekoliko pravnih lica.

Ročište po spojenim optužnicama još uvijek nije zakazano.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija