Sarajevo najbrže rastući aerodrom u regiji

Sarajevo najbrže rastući aerodrom u regiji


Aerodrom Sarajevo bit će najbrže rastuća zračna luka u bivšoj Jugoslaviji tokom četvrtog tromjesečja ove godine, s planiranim povećanjem ukupnog kapaciteta raspoloživih sjedišta na letovima za čak 181.135 sjedala u poređenju s istim periodom prošle godine.

Snažan rast dolazi zahvaljujući povećanju broja letova od strane većine prevoznika koji posluju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ryanair će u Sarajevo donijeti dodatnih 53.878 mjesta, dok će Pegasus Airlines povećati kapacitet za 31.276 sjedišta.

Sljedeći po rastu su Dubrovnik i Zagreb, koji će također imati koristi od poslovanja Ryanaira. Dubrovnik će prvi put imati zimske letove koje će održavati niskobudžetni prijevoznik, donoseći dodatnih 93.964 sjedala. U Zagrebu Ryanair planira povećati kapacitete za 25 posto u četvrtom tromjesečju, dodajući 77.504 sjedala nakon povećanja učestalosti na brojnim linijama.

Aerodrom Banja Luka, nakon slabijih rezultata tokom godine, također će doživjeti oporavak zahvaljujući Ryanairu, koji će tokom četvrtog tromjesečja ostvariti 42 dodatna leta iz Banja Luke, rezultirajući s 15.916 dodatnih sjedala.

Međutim, najveći pad očekuje se na Aerodromu Beograd, koji je trenutno najveći u regiji. Očekuje se smanjenje kapaciteta za više od 140.000 mjesta, prvenstveno zbog problema koje Wizz Air ima s motorima flote Airbus A320neo. Ova aviokompanija će imati 111 odlaznih letova manje nego u četvrtom tromjesečju 2023. godine, što će rezultirati smanjenjem od 139.442 sjedala, ili oko 25 posto kapaciteta u odnosu na prošlu godinu, izvijestio je Ex-Yu Aviation News.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija