Društvo ne smije tolerirati zlostavljanje životinja: Zakazani i protesti u Sarajevu

Društvo ne smije tolerirati zlostavljanje životinja: Zakazani i protesti u Sarajevu


Nehumano postupanje prema životinjama postaje sve izraženija tema u Bosni i Hercegovini, posebno nakon nedavnog šokantnog incidenta u Istočnom Sarajevu, gdje je muškarac inicijala A. M. upucao psa, zavezao ga za traktor i vukao po ulici. Takvi brutalni slučajevi izazivaju osude brojnih udruženja za zaštitu životinja, koja su pozvala na mirne proteste ispred Zemaljskog muzeja 28. septembra, s ciljem izmjene postojećeg zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Prema Krivičnom zakonu FBiH, počinitelji mučenja i ubijanja životinja mogu dobiti kaznu zatvora do pola godine, dok u RS-u ta kazna može trajati do dvije godine.

Organizacija Dogs Trust BiH oglasila se povodom ovog slučaja, ističući da ovakva okrutnost može dovesti do desenzitizacije društva prema nasilju, što predstavlja opasnost za sve, a posebno za ranjive skupine.

– Teško je izreći adekvatnu reakciju na ovako stravično nedjelo koje dotiče sve pore društva i devastirajuće utječe i na svjedoke i sve one koji su o tome čitali i gledali u medijima, uključujući djecu i mlade.

Tolerancija ovakvog tretiranja bilo kojeg živog bića, a posebno životinje koja je čovjeku vjekovima bliska, te nedostatak adekvatne pravne posljedice za počinioce u konačnici prijeti da rezultira u desenzitizaciji prema brutalnosti i zločinu što vodi prema opasnosti za cijelo društvo, posebno nemoćne koji ne mogu da se brane – navode oni.

Udruženja kao što su Prijatelji životinja ukazuju na to da pojedina preduzeća zadužena za zbrinjavanje pasa često nanose fizičke i psihičke povrede životinjama prilikom hvatanja, što dodatno pogoršava njihovu situaciju. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja zabranjuje mučenje i ubijanje životinja bez opravdanog razloga, a prekršaji se kažnjavaju novčano.

Građani su pozvani da prijave zlostavljanje životinja nadležnim institucijama, a primjer iz Zapadno-hercegovačkog kantona pokazuje da upornost u prijavljivanju može dati rezultate. Prvi put u posljednjih tridesetak godina, podignuta je optužnica za mučenje i zlostavljanje pasa, što ukazuje na mogućnost promjene u pristupu ovim pitanjima.

Iako se Bosna i Hercegovina suočava s mnogim izazovima u zaštiti životinja, usvajanje i dosljedna primjena zakona o zaštiti i dobrobiti životinja bit će ključni u procesu pristupanja Evropskoj uniji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija