Mladi u subotu opet izlaze na proteste protiv Vlade KS: “Gdje je nestao naš novac?”

Mladi u subotu opet izlaze na proteste protiv Vlade KS: “Gdje je nestao naš novac?”


U Sarajevu će u subotu biti održani četvrti protesti mladih koji su nezadovoljni iznosom subvencije za rješavanje stambenog pitanja u iznosu od 4.800 KM.

Kako kažu, protestima se bore za ravnopravan položaj u društvu i isplatu dodatnih 5.200 KM subvencije za kupovinu prve nekretnine.

Protestna šetnja će se održati u subotu, 28.9.2024. godine, u 12 sati, a odvijat će se od Sebilja do Trga djece Sarajeva.

Ova grupa mladih je medijima poslala tabelarni prikaz subvencioniranja prve kupovine nekretnine za mlade u KS.

“Iz gore pripremljene tabele, podaci za 2023. godinu nisu sasvim precizni, jer oko stotinu mladih nije predalo dodatnu dokumentaciju pa je tako broj aplikanata koji su dobili subvenciju od 4.816 KM bio oko 1.000, a ne 1.142. Razlog tome je što je kandidatima koji su prošli na Javnom pozivu, prvo nezvanično, neprotokolisano i bez pečata, dato obavještenje da što prije dostave dodatnu dokumentaciju, a poslije, sa zvaničnim dokumentom naveli da dokumentaciju predaju što prije. Zvaničan i konačan broj kandidata koji su prošli na Javnom pozivu, Ministarstvo komunalne privrede na čelu sa ministrom Bojanom Bošnjakom nikada nisu zvanično objavili”, navode.

Pitaju gdje je neisplaćeni novac završio.

“Budžet KS je od 2017. godine do danas povećan za 100 posto, a subvencije za mlade smanjene za više od 50 posto”, navode.

Ističu da iza njih nikada nije stajala niti jedna politička stranka te da je većina mladih koji su korisnici ove subvencije zaposlena u privatnom sektoru.

“Teško zarađujemo naš novac, a još teže se odlučujemo na ostanak u državi u kojoj smo prisiljeni da se borimo na ovakav način. Ovo nama nije trebalo, mi smo prevareni, izmanipulisani, obmanuti. Većina nas je ovu subvenciju vidjela kao vjetar u leđa u plaćanju poreza, opremanju dijela stana, zamjeni stolarije i slično. Neki su računali na to, ali su na kraju razočarani i tužni podigli onih 4.816 KM. Mi smo neko ko godinama doprinosi našoj zajednici i državi, hrabri ljudi koji su se unatoč svim preprekama odlučili ostati, osnovati porodice i vraćati kredite narednih 15, 20, 25 godina. Nismo politički aktivisti, ne podržavamo politiku. Ako nas i ima takvih i 1 posto u grupi od 1.000, da li smo politička opozicija, politički plaćenici? Naravno da nismo. A upravo to žele da iskoriste kako bi nas ušutkali. Mi se samo borimo za pravednost i istinu koju su nam upravo iz Vlade KS uskratili. I što je još bolnije, to rade čitavu godinu dana”, navode u saopćenju.

Pozivaju sve građane Sarajeva da im se pridruže u subotu u borbi da ostvare svoja prava.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija