Istraga o evidenciji Kasumovića u crnogorskom registru pedofila: Sarajevski sud potvrdio slanje presude

Istraga o evidenciji Kasumovića u crnogorskom registru pedofila: Sarajevski sud potvrdio slanje presude


Istraga je otkrila da Moamer Kasumović nije u evidenciji pedofila u Crnoj Gori, prema informacijama iz Općinskog suda u Sarajevu koji tvrde da je presuda poslana prošle godine.

Tajnost registra u Crnoj Gori ne dopušta javni uvid, te stoga nije poznato da li je Kasumović formalno zaveden, bez ikakvih vidljivih posljedica za njega, tvrdi Raport.

Federacija BiH planira uspostaviti svoj registar pedofila, ali je neizvjesno koliko će to doprinijeti zaštiti djece od seksualnih predatora. Primjer glumca Moamera Kasumovića ilustrira kako osoba s pravosnažnom presudom za seksualni zločin može neometano boraviti među djecom i maloljetnicima, a da javnost ostane nesvjesna njegovih zločinačkih nagnuća.

U Crnoj Gori, gdje Kasumović ima korijene i gdje se preselio nakon presude u BiH, postoji registar osoba osuđenih za zločine protiv djece. Unatoč tome, izgleda da je Kasumović izbjegao sve posljedice. Na upite Raporta, Direkcija za kaznenu i prekršajnu evidenciju Ministarstva pravde Crne Gore navela je da zbog zakonskih ograničenja ne mogu pružiti konkretne informacije, ali su potvrdili postojanje evidencije koja trajno čuva podatke o osuđenicima.

Iz Direkcije su objasnili da se podaci iz evidencije mogu otkriti samo u slučajevima krivičnih postupaka ili na zahtjev državnih organa i organizacija koje rade s djecom, a medijima pristup nije omogućen.

Iz Općinskog suda u Sarajevu potvrdili su da su nadležni u Crnoj Gori informirani o presudi Kasumovića, dodajući da su svi relevantni podaci preneseni putem Ministarstva pravde BiH. Unatoč tome, tajnost registra u Crnoj Gori ostavlja nedoumice o statusu Kasumovića.

Slučaj Kasumovića pokazuje da tajni registri pedofila nisu rješenje za zaštitu djece od seksualnih predatora, jer nedostatak informacija onemogućava adekvatnu zaštitu najranjivijih.

Na upit zašto presuda protiv Kasumovića nije objavljena na web stranici Suda, iz Općinskog suda odgovorili su da presuda nije arhivirana, što je uslov za objavljivanje, a medijima je dostupna samo izreka odluke bez detalja. Podsjećaju da je Kasumović pravosnažno osuđen prije više od godine, a činjenica da predmet još nije arhiviran omogućava zadržavanje tajnosti detalja presude.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija