Foto: MRM
Firma iz Ljubuškog “prošla”: Direktor Fonda nabavio vozila u vrijednosti od 250.000 KM

Firma iz Ljubuškog “prošla”: Direktor Fonda nabavio vozila u vrijednosti od 250.000 KM


Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (Fond) ove godine je kupio dva automobila, a za taj luksuz potrošeno je 205.000 KM iz budžeta.

Javni poziv za nabavku vozila raspisan je u dva navrata. Prvi put u martu ove godine, a drugi u julu. U prvom postupku, vrijednost posla iznosila je 102.555 KM bez PDV-a. Pristigle su dvije ponude, a prihvaćena je ona firme sa sjedištem u Sarajevu, MAXX AUTO DOO, navodi se u Obavještenju o dodjeli Ugovora, piše InfoRadar.

Pobjeda na tenderima

Druga ponuda za tender raspisan u julu, u vrijednosti od 102.564 KM bez PDV-a, stigla je samo od jedne firme koja je i dobila posao – “M.R.M.” EXPORT-IMPORT D.O.O. iz Ljubuškog.

Ova firma, koja je ponudila cijenu od 102.500 KM, često odnosi pobjede na tenderima institucija na svim nivoima. Prodali su vozila Glavnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar, Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, MUP-u ZHŽ, te SIPA-i…

Rizična nabavka

Portal Pratimo tendere je ovu nabavku ocijenio rizičnom zbog četiri ključna razloga.

Postupak nije proveden u planiranom vremenskom okviru, naknadno je uvršten u planske dokumente, a pristigla je samo jedna ponuda.

Prema riječima Slobodana Golubovića, urednika portala Pratimo tendere, tehničke specifikacije u dokumentaciji sugeriraju moguću diskriminaciju ponuđača.

”Tehničke specifikacije jasno upućuju na preferiranje određenog modela vozila, što uključuje dimenzije i druge karakteristike”, izjavio je Golubović za InfoRadar.

Primjerice, traženo je vozilo sa minimalno 140 kW, dužine od najmanje 4500 milimetara i širine 1830 milimetara. Zapremina prtljažnika trebala je biti maksimalno 660 litara, a vozilo je moralo imati ozvučenje s najmanje 10 zvučnika, senzore za kišu i stakleni panoramski krov.

Podsjećamo da su ranije aktivnosti Fonda bile predmet istraga, a raspodjela višemilionskih sredstava tema istraživačkih tekstova i istražnih organa.

Prema izvještaju Žurnala iz marta 2023., postoje sumnje u regularnost imenovanja Ahmeta Baljića na mjesto direktora Fonda. Upravni odbor koji ga je 2015. imenovao našao se pod istragom Tužilaštva u Sarajevu, a njegovo ponovno imenovanje je također bilo predmet rasprave.

Federalni revizori su u svom nedavno objavljenom izvještaju dali Fondu mišljenje s rezervom u pogledu usklađenosti sa zakonskim propisima.

Izmjene i dopune

Fond je 28. decembra 2022. usvojio Plan javnih nabavki za 2023. godinu, kojim su precizirani roba, usluge i radovi koji će biti nabavljeni u toj godini.

Tokom godine, Plan je šest puta izmijenjen i dopunjen, pri čemu su ispravljene procijenjene vrijednosti i datumi pokretanja za pet postupaka, dok je dodatno uključeno šest novih postupaka, naveli su revizori.

Revizori smatraju da Fond nije pravovremeno pokretao postupke javnih nabavki, jer su otvoreni postupci pokrenuti tek u septembru, a zaključeni ugovori će se realizirati u narednoj fiskalnoj godini, za koju Fond nije imao odobren finansijski plan, što znači da sredstva za realizaciju dijela ugovora nisu bila osigurana.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija