Foto: FENA
Agencija za sigurnost hrane BiH: Nova bakterija u morskim plodovima

Agencija za sigurnost hrane BiH: Nova bakterija u morskim plodovima


Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) upozorava na rastući rizik od bakterija Vibrio spp. u morskim plodovima, što je posljedica klimatskih promjena.

Agencija za sigurnost hrane BiH navodi da su posljednje procjene EFSA-e pokazale da će zbog porasta temperature mora, osobito u bočatim i vodama s niskim salinitetom, učestalost bakterije Vibrio spp. značajno porasti u Evropi i globalno.

Bakterija Vibrio spp., koja se može naći u morskim plodovima, predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, posebno za osjetljive skupine populacije.

Neki sojevi, poput Vibrio parahaemolyticus, mogu izazvati gastroenteritis, dok Vibrio vulnificus i Vibrio cholerae non-O1/non-O139 mogu dovesti do težih infekcija i smrtnog ishoda. Rizik od infekcija povećan je zbog sve češćih toplinskih valova koji omogućavaju brže širenje bakterija.

Agencija za sigurnost hrane BiH savjetuje potrošače da obrate posebnu pažnju na pravilno rukovanje i termičku obradu morskih plodova, kako bi se smanjio rizik od zaraze. Također, preporučuju održavanje hladnog lanca u procesu skladištenja i transporta plodova mora. Istraživanja o prevalenciji Vibrio spp. u različitim vrstama morskih plodova su ključna za praćenje i kontrolu ovog rastućeg zdravstvenog problema.

Zbog klimatskih promjena i promjena u okolišnim uvjetima, EFSA naglašava važnost prikupljanja harmoniziranih podataka o Vibrio spp. u cijeloj Evropskoj uniji kako bi se bolje razumio njihov uticaj na sigurnost hrane.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija