Foto: Ilustracija
Forto, prema riječima Keše, potpisao ugovor s firmom koja se nalazi na crnoj listi SAD-a!

Forto, prema riječima Keše, potpisao ugovor s firmom koja se nalazi na crnoj listi SAD-a!


Reakciju je na potpisivanje ugovora vrijednog 25,8 miliona KM za digitalizaciju javnih RTV sistema u BiH uputio Safet Kešo, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ističući sumnju u zakonitost čitavog postupka.

Ministar saobraćaja i komunikacija Edin Forto potpisao je 20. septembra 2024. godine ugovor sa firmama Odašiljači i veze iz Zagreba, kao i Nimbus Innovations d.o.o. iz Banje Luke.

Ova posljednja firma preuzela je Sirius 2010, kompaniju koja se nalazi na američkoj crnoj listi, ističe Kešo.

Pozivajući se na hitnu intervenciju, Kešo je zatražio od Tužilaštva BiH da temeljito istraži sve aspekte ovog tendera. Istakao je da je Forto ušao u sumnjiv dogovor s firmama koje su povezane s korupcijom i političkim interesima Milorada Dodika. Također, naglasio je da su te kompanije pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog podrške “najmalignijoj koruptivnoj mreži u BiH”, koja finansira političke ciljeve usmjerene na secesiju Republike Srpske.

“O blatu u koje ministar Forto tvrdi da ga neko uvlači nema potrebe govoriti – on je sam sebe odavno uvukao u to blato pristajanjem na đavolji savez sa Miloradom Dodikom,” izjavio je Kešo.

Istakao je da Forto nije obraćao pažnju na višemjesečna upozorenja medija, političkih krugova i stručnjaka, te je svjesno ušao u, kako ga je opisao, “opasne aranžmane” s kompanijama sa crne liste.

On je kritizirao Fortine komentare u kojima sugerira da je on navikao da se ugovori sklapa u korist ministara, a ne države.

“Kada bih bio takav, onda zasigurno ne bih, dok sam bio ministar obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo, insistirao na transparentnosti u tenderima za izgradnju škola,” pojasnio je Kešo.

Naglasio je posebno rizik koji ovaj ugovor predstavlja za BiH, s obzirom na to da su kompanije uključene u projekat povezane s osobama poput Mate Botice, koji je bio aktivan u špijunskim operacijama za hrvatsku obavještajnu agenciju (SOA).

“Pošto su Dodik i Botica od samog početka zajedno igrali u ovoj utakmici, zar iko može sumnjati da će dio novca građana ove zemlje preko Zagreba stići i do Dodikovih firmi iz njegovog poslovnog carstva?” upitao je Kešo.

Na kraju, Kešo je postavio pitanje kako je moguće da je firma Nimbus Innovations d.o.o., koja je preuzela Sirius 2010 s američke crne liste, postala deo projekta tokom završne faze tendera, a da pritom nije preuzela sankcije koje su na nju naizgled povezane.

“Zar nisu imala nikakvog značaja sva ranija upozorenja službi bezbjednosti i medija da je firma kojoj je sada dodatkom ugovora dat sav posao nabavke opreme pod uticajem osoba koje su uključene u koruptivne aktivnosti?” zaključio je Kešo, te naglasio da cijeli projekt ima političku pozadinu.

Cilj čitave procedure, kako smatra Kešo, bio je usmeriti sredstva građana BiH ka unapred odabranim subjektima koji su već imali privilegovan položaj. U zaključku je naglasio da reakcija ministra potvrđuje da su njegove sumnje bile potpuno opravdane.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija