Tužba podnesena zbog zataškavanja informacija o postupanju Tužilaštva u vezi s navodima OFAC-a

Tužba podnesena zbog zataškavanja informacija o postupanju Tužilaštva u vezi s navodima OFAC-a


Transparency International u BiH podnio je tužbu zbog uskraćivanja informacija o tome kako Tužilaštvo BiH postupa prema nalazima Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) iz Ministarstva finansija SAD-a, koji se odnose na umiješanost brojnih visokih zvaničnika BiH u koruptivne aktivnosti.

Protiv rješenja Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, koje je opravdalo odluku Tužilaštva BiH o uskraćivanju pristupa informacijama javnosti, podnesena je tužba.

U saopštenju OFAC-a iznesene su teške optužbe o umiješanosti brojnih visokih zvaničnika i mreže privatnih kompanija u korupciju i zloupotrebu javnih sredstava. Ipak, javnost još uvijek ne zna da li su nadležne institucije istražile ove tvrdnje, navodi Transparency International.

Posebno je sporno, smatraju iz Transparency Internationala, što Tužilaštvo, koje je imalo obavezu dostaviti odluku Žalbenog vijeća TI BiH-u u roku od pet dana, to nije učinilo čak osam mjeseci. Tek kada je ova informacija postala javna, slučaj je riješen. Ovim se nepotrebno odužilo pokretanje upravnih sporova pred Sudom BiH, koji bi, da su pokrenuti na vrijeme, već bili završeni.

Opravdanje Tužilaštva BiH za uskraćivanje informacija o osobama sa crnih lista OFAC-a bilo je da nisu dužni odgovarati na pitanja, već samo “dostaviti gotove informacije u pisanom ili nekom drugom obliku”, iako su to podaci od javnog interesa pod njihovom kontrolom.

U sličnom slučaju, TI BiH je zatražio informacije o provođenju istrage za krivična djela korupcije protiv direktora Sekretarijata VSTV-a Admira Suljagića. Međutim, Tužilaštvo BiH također je odbilo dostaviti ove informacije i odluku Žalbenog vijeća, zbog čega je upravni spor pred Sudom BiH pokrenut sa zakašnjenjem.

Zabrinjavajuće je što novi Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH, koji se predstavlja kao napredak na evropskom putu, uopšte ne predviđa sankcije za nedostavljanje odluka drugostepenih organa podnosiocu žalbe, navodi se u saopćenju.

Tokom sedmice u kojoj se obilježava Međunarodni dan slobode pristupa informacijama, TIBiH podsjeća institucije da je njihov rad javan, a transparentnost ključna za povjerenje građana u sistem. Zbog ovakvih postupaka Tužilaštva BiH i drugih institucija, povjerenje u sistem se ne gradi.

TIBiH također podsjeća na slučaj kada je pokrenut upravni spor nakon što je Ministarstvo pravde BiH odbilo omogućiti uvid u Nacrt Zakona o Sudu BiH, pravdajući to mogućim “ozbiljnim narušavanjem samog procesa izrade zakona”.

Ministarstvo je imalo obavezu da proces donošenja ovog ključnog zakona učini transparentnim. Ipak, Žalbeno vijeće je odbacilo žalbu TIBiH, uz obrazloženje da je Nacrt zakona prošao proces e-konsultacija, iako je na portalu e-konsultacija bio postavljen potpuno drugi dokument – Nacrt Zakona o sudovima u BiH, a ne Nacrt Zakona o Sudu BiH, koji je bio na dnevnom redu 43. sjednice Vijeća ministara BiH.

Takvi postupci institucija, koje bi trebale osigurati punu i pravovremenu dostupnost informacija od javnog interesa, narušavaju povjerenje građana u njihov rad. Treba podsjetiti da je pravo na pristup informacijama osnovno ljudsko pravo, koje građanima omogućava nadzor nad radom institucija i osigurava odgovornost izabranih predstavnika.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija