Nihad Uk najavio izgradnju subvencioniranih stanova: Bit će 30% jeftiniji od tržišne vrijednosti

Nihad Uk najavio izgradnju subvencioniranih stanova: Bit će 30% jeftiniji od tržišne vrijednosti


Potpisan je ugovora o kupovini zemljišta između Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova i Općine Ilidža.

Tim je napravljen značajan korak ka rješavanju jednog od ključnih problema te postavljanju temelja buduće stambene politike u Kantonu Sarajevo.

“U Sarajevu je danas potpisan ugovor između Fonda za gradnju Kantona Sarajevo i Općine Ilidža o izgradnji nove zgrade na području ove općine. Stanovi će biti 30 posto jeftiniji od ostalih na tržištu, a planirano je da ovaj model postane ključni alat u rješavanju problema stanogradnje u Kantonu Sarajevo. Ukoliko se ovaj način gradnje i sufinansiranja pokaže uspješnim, planirana je gradnja više zgrada na ovoj ali i drugim lokacijama”, rekao je za Fenu premijer KS Nihad Uk.

Subvencije za stanove bit će dostupne određenim kategorijama građana, s posebnim fokusom na mlade.

Predviđa se značajan porast u izgradnji ovakvih objekata u Kantonu Sarajevo, što je dio šireg plana proširenja grada i kantona.

S planom izgradnje pruge za Hrasnicu ovaj projekt je u potpunosti usklađen, jer će zgrada biti smještena na trasi pruge, omogućavajući tako brzu i sigurnu povezanost s centrom grada.

Inicijativa za poticajnu stanogradnju također je usklađena s prijedlogom o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine, koji dolazi s državnog nivoa i za koji se očekuje da će uskoro biti usvojen. Stanovi će biti namijenjeni prodaji, ali i povoljnijem iznajmljivanju građanima koji ne žele ili nemaju mogućnosti da kupe vlastitu nekretninu.​



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija