Foto: Arhiva
Muškarcu za silovanje devetogodišnjeg dječaka 4 godine zatvora!

Muškarcu za silovanje devetogodišnjeg dječaka 4 godine zatvora!


Dragan K. iz Bosanske Kostajnice je osuđen na četiri godine zatvora.

On je pravosnažno osuđen od strane Vrhovnog suda RS, za djelo koje je počinio 2014. godine, za produženo krivično djelo polno nasilje na djetetom.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor ga je teretilo da je “u namjeri pobuđivanja i zadovoljavanja seksualnog nagona” seksualno zlostavljao dvojicu dječaka od devet i 15 godina u ljeto 2014. godine.

Na teret mu se, pored polnog nasilja nad djetetom, stavljalo i krivično djelo obljuba nad nemoćnom osobom, silovanje se desilo čak 3 puta.

Okružni sud u Prijedoru osudio je Dragana K. na četiri godine zatvora za polno nasilje nad djetetom i pet godina za obljubu, čime je izrečena jedinstvena kazna zatvora od osam godina. Vrhovni sud RS-a djelimično je potvrdio presudu, ali je odbacio odluku u vezi s drugom žrtvom i vratio predmet na ponovno suđenje.

“Djelimičnim uvažavanjem žalbe branioca optuženog, ukida se presuda Okružnog suda u Prijedoru u odnosu na krivično djelo obljuba nad nemoćnom osobom i u tom dijelu predmet se vraća na ponovno suđenje, dok se u odnosu na produženo krivično djelo polno nasilje nad djetetom, ta žalba, kao i žalba okružnog javnog tužioca Prijedoru, odbija kao neosnovana i prvostepena presuda potvrđuje”, potvrđeno je kratko u Vrhovnom sudu RS-a.

Duljina čekanja na pravdu za žrtve ogleda se u tome da se optuženom sudilo prema starom Krivičnom zakonu RS-a, iako je novi Krivični zakonik donesen još 2017. godine. Žrtve, koje su tada imale devet i 15 godina, danas su mladići od 19 i 25 godina!

Jasno je da je optuženi u prvostepenom, a djelomično i u drugostepenom postupku, dobio minimalne kazne. Za prvo djelo – polno nasilje nad djetetom (član 195. stav 2.) predviđena je kazna zatvora od tri do 15 godina, dok je za drugo djelo – obljuba nad nemoćnom osobom (član 194. stav 2.) propisana minimalna kazna od pet godina zatvora.

Zbog zaštite maloljetnih žrtava, ovaj postupak je bio zatvoren za javnost.

Optuženi se suočio još da je u dva navrata izdvojio dječaka iza škole i silovao, a treći put ga odvezao na određenu lokaciju biciklom. Djetetu je prijetio da nikome ne smije o tome govoriti.

U drugom dijelu optužnice se navodilo da je 15-godišnjaka, žrtvu koja je bila nedovoljno intelektualno razvijena, u dva navrata obljubio u svojoj kući, iskoristivši odsustvo njegovih roditelja.

Optužnica u drugom dijelu navodi da je optuženi u svojoj kući obljubio 15-godišnjaka, koji je bio nedovoljno intelektualno razvijen, u dva navrata, koristeći odsustvo njegovih roditelja.​



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija