Foto: Crna-Hronika
Opasni Aleksandar Matić ide iza rešetaka zbog likvidacije nedužnog psa

Opasni Aleksandar Matić ide iza rešetaka zbog likvidacije nedužnog psa


Osnovni sud u Sokocu odredio je jednomjesečni pritvor M. A. koji je pucao iz oružja u psa Medu, a potom ga svezao za traktor i vukao cestom.

– Nakon otvaranja istrage protiv osumnjičenog M. A. zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo mučenje i ubijanje životinja iz člana 390. stav 1. Krivičnog zakonika RS-a i njegovog ispitivanja na okolnosti izvršenja krivičnog djela, okružni javni tužilac uputio je 24.09.2024. godine sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda u Sokocu prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom – navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, povodom ovog slučaja brojna udruženja za zaštitu životinja odlučili su izaći na mirne proteste ispred zgrade Zemaljskog muzeja u subotu od 12 do 14 sati.
Krivični zakon FBiH propisuje kaznu zatvora u trajanju do pola godine za krivično djelo mučenje i ubijanje životinja, dok u RS-u ista kazna seže i do dvije godine.

Kako je portal Crna-Hronika prvi pisao riječ je o Aleksandru Matiću.

Panteri za CH: Na sreću policija je došla na lice mjesta prije nas i uhapsila nasilnika

Podsjećamo građani su ih obavijestili da je muškarac prvo nanio teške povrede psu pucajući mu u glavu tri puta iz sačmarice, potom ga vukao po cesti traktorom, namjeravajući ga živog zakopati. Tome je, navodno, prethodilo to što je nesretni pas ušao u dvorište osumnjičenog kako bi se napio vode.

Svjedoci ovog gnusnog događaja su ovo krivično djelo odmah prijavili nadležnom MUP-u te su nas kontaktirali sa apelom za pomoć. Cjelodnevno je uslijedila borba u ovoj pravnoj stvari. Iskazujemo duboku zahvalnost nadležnom MUP-u koji je postupao savjesno i profesionalno, te ispoštovao sve nadležne procesno pravne elemente, kako bi lice bilo privedeno.

Pronašli smo psa, koji je još davao znake života, te mu je pružena veterinarska pomoć. Na RTG snimcima vidna su zrna od sačme u predjelu glave. Nažalost uprkos svom zalaganju, borbi i trudu svih učesnika, pas je u večernjim satima uginuo u bolovima i patnji – naveli su članovi ovog udruženja.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija