Foto: Siniša Pašalić/Ringier
Poginuo na radnom mjestu: Porodica tužila “Integra inženjering” zbog smrti supruga i oca Gorana Vidovića

Poginuo na radnom mjestu: Porodica tužila “Integra inženjering” zbog smrti supruga i oca Gorana Vidovića


U Osnovnom sudu Banjaluka danas je saslušanjem svjedoka okončan dokazni postupak po tužbi porodice tragično nastradalog Gorana Vidovića protiv preduzeća “Integra inženjering”.

Saslušano je ukupno osam svjedoka, među kojima su radnici i svjedoci nesreće, te policijski inspektor koji je obavio uviđaj na mjestu nesretnog slučaja u julu 2020. godine, na gradilištu hotela “Integra” u Banjaluci.

Svjedoci su između ostalog otkrili da je Vidović u “Integri” radio 15 godina, da mu je plata bila minimalac od 620 maraka, a da je kobnog dana bio raspoložen i da ništa nije naslućivalo da će se dogoditi tragedija.

Goran Vidović, inače borac 1. kategorije Vojske Republike Srpske, 24. jula 2020. godine pao je sa krova hotela u izgradnji i poginuo.

Porodica, odnosno supruga Jovana Vidović sa dvoje maloljetne djece, tužbom traži naknadu štete zbog izgubljenog izdržavanja usljed smrti supruga Gorana.

Svjedoci i ujedno radnici “Integre” opisali su u sudnici detalje koji su prethodili nesreći koja je porodicu Vidović zavila u crno, kao i one koji su uslijedili nakon Goranovog pada, prenosi Srpskainfo.

Svjedok Nemanja Bojić ispričao je da je pokojnog Gorana poznavao dva mjeseca, te da je kobnog dana na posao došao oko sedam časova ujutro.

“Zaposlio sam se u Integri 5. maja 2020. godine, a tragedija se dogodila u julu mjesecu. Došao sam oko sedam časova na posao i pozdravio se sa Goranom. Nakon kafe, sjeli smo u kombi i otišli na gradilište hotela “Integra” u Banjaluci. Goran i ja smo se popeli na krov, ja sam počeo da varim, a Goran je brusio. To su bili naši zadaci. Kada je došlo vrijeme za pauzu, odnosno doručak, oko 10 časova, Nikola Panić i ja smo sišli dole, a Goran je sam ostao gore. Rekao je da neće doručkovati sa nama i da će oko 12 kupiti sebi sirnicu”, ispričao je Bojić detalje koji su prethodili tragediji.

Bojić se prisjetio da se tokom doručka, Goran pojavio na krovu.

“Goranu je pokojni kolega govorio da se pomjeri od ivice krova i vrati unazad. Nije prošlo pet minuta, Goran se ponovo pojavio i tada nam je kolega rekao da Goran pada sa krova. Goran je već bio u padu kada sam ja pogledao prema gore”, ispričao je ovaj svjedok.

Bojić je na pitanja punomoćnika porodice, advokata Daria Sandića, odgovorio da ne zna na koju udaljenost je Goran pao od objekta, ali da je na sebi imao, radnu bluzu, potkošulju i šljem.

Na pitanja punomoćnika tužene “Integre”, advokata Milana Petkovića, svjedok je precizirao da je krov sa kojeg je pao Vidović bio ravan, te da je mjesto sa kojeg je pao, bilo udaljeno sedam metara od mjesta na kojem je kobnog dana radio Goran.

“Goran je toga dana bio raspoložen, kao i svakog radnog dana i nije mi se žalio da ga nešto boli”, dodao je Bojić.

Svjedok Zdravko Praštalo ispričao je danas u sudnici da je Gorana poznavao i radio s njim 15 godina u “Integri”.

Kobnog dana, Praštalo je izjavio da je bio na drugoj lokaciji, kada je obaviješten o padu Gorana Vidovića.

On je na pitanje advokata Sandića potvrdio da se sjeća da je Vidović još 2010. godine na gradilištu RTRS Doma izgubio svijest i pao sa objekta, nakon čega ga je odvezla Hitna pomoć.

Na pitanje punomoćnika porodice pokojnika, da li zna da je Vidović tada dobio epilepsiju, svjedok Praštalo je odgovorio da ne zna, te da nije gledao nalaze.

Dodao je kako je Vidović radio za minimalac od 620 maraka, dok je na pitanje Sandića da li je dobijao dio plate na ruke, Praštalo ljutito uzvratio: “Šta tebe briga za tim”, nakon čega je svjedok upozoren od strane suda na ponašanje.

Radni kolega pokojnika i svjedok Nenad Dukić, ispričao je da su u trenutku tragedije radnici završavali doručak.

“Nakon doručka, sjedili smo i pušili cigaretu čekajući da se pauza završi. Dok smo sjedili pokojni kolega Subašić je upozoravao Gorana da se udalji od ivice krova. U tom momentu je neko povikao: “Evo pada Goran”. Nisam vidio kako pada”, izjavio je svjedok.

Advokat Sandić zatim je upoznao svjedoka da je ranije izjavio kako je vidio da Goran pada, pa ga je pitao da li ostaje kod izjave od prije ili one date danas u sudnici, na šta je svjedok odgovorio da ostaje kod izjave u sudnici, odnosno da ipak, nije vidio pad.

Svjedok se nije mogao sjetiti da li je Vidović imao zaštitni šljem, niti na kojoj udaljenosti je bio od objekta nakon pada.

Na pitanje Sandića, svjedok je odgovorio da je u firmi “Integra inženjering” imao platu od 620 maraka.

Policijski inspektor Ognjen Kos, kao svjedok tužene strane u postupku, ispričao je da je kobnog dana obavio uviđaj u prisustvu dežurnog tužioca, te da u potpunosti stoji iza zapisnika o uviđaju i izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama koji je dostavljen banjalučkom tužilaštvu o konkretnom slučaju.

Kos se ujedno prisjetio da je po dolasku na gradilište hotela zatekao beživotno tijelo, te je obavljen razgovor sa svjedocima.

“Koliko se sjećam, utvrđeno je, nakon uviđaja i uzimanja izjava svjedoka, da je prilikom pauze, tokom doručka, radnik pao sa krova objekta i smrtno stradao. Po dolasku na lice mjesta obavio se kratak razgovor sa svjedocima događaja i rečeno mi je da su radnici tokom doručka uočili kolegu da se jednom ili dva puta nagnuo i gledao prema njima, na šta je bio upozoren od starijeg kolege da to ne radi. Međutim poslije naginjanja, radnici su čuli pad”, prisjetio se policijski inspektor.

Na pitanje advokata Petkovića, inspektor je odgovorio da je nakon razgovora sa svjedocima, na mjestu sa kojeg je pao Goran Vidović uočeno udubljenje u limu.

Advokata Sandića je interesovalo da li je moguće da su oštećenja na limu nastala ranije, na šta je policijski inspektor Kos odgovorio da je njegov lični stav kao profesionalca i nakon obavljenih razgovora sa svjedocima događaja, da je oštećenje nastalo usljed naginjanja Vidovića.

Sandića je interesovalo i da li su se uzimali otisci sa oštećenog lima, na šta je inspektor odgovorio da nisu, jer se radilo o gradilištu.

Na pitanje da li je pokojni Vidović imao šljem, Kos je odgovorio da se ne sjeća, ali da je sačinjena fotodokumentacija koja je dostavljena tužilaštvu.

Svjedok Božica Mirković ispričala je da je kobnog dana, iako je bila na suprotnoj strani ulice, vidjela trenutak pada Gorana Vidovića.

“Sa koleginicom sam krenula na pauzu i bile smo na suprotnoj strani ulice. U dvorištu gdje je bilo gradilište bila je neka graja, šest do osam majstora se deralo i psovalo i to mi je privuklo pažnju. Govorili su: “Siđi, šta ćeš tu”. Čovjek je stajao gore, kao na nekom međuprostoru, nije to bio klasičan krov i to na lijevoj strani. U prvi trenutak sam pomislila da je vreća pala. Jedni su bježali od tog mjesta, drugi su trčali prema njemu. Nismo prelazile ulicu, ali kada smo došle do semafora kod Narodnog pozorišta RS došla je Hitna pomoć”, prisjetila se Mirkovićeva dodavši kako je stekla utisak da je čovjek ustvari skočio sa krova.

Advokata Sandića je interesovalo da li je svjedok zaista vidjela da se Goran bacio sa zgrade.

“Ja sam vidjela da on stoji i da se nagnuo i da je pao”, odgovorila je Mirković.

Upitana je i da li između trotoara na kojem je stajala i hotela “Integra” postoji drveće koje joj je zaklonilo pogled, na šta je Mirkovićeva odgovorila da postoji drveće, ali da je ona vidjela pad.

Advokat Sandić je prigovorio iskazu svjedoka Božice Mirković objasnivši da se na fotografijama koje su sačinjene tokom uviđaja i to sa mjesta pada Gorana Vidovića, gledajući sa hotela prema trotoaru na kojem je stajala svjedok, vide guste krošnje lipe koje zaklanjaju pogled.

Iznošenje završnih riječi najavljeno je za 18. novembar.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija