Da li će se ukinuti porez na prvu nekretninu?

Da li će se ukinuti porez na prvu nekretninu?


U posljednje vrijeme, u Bosni i Hercegovini se mnogo priča o inicijativi za izmjenu Zakona o PDV-u koja bi omogućila povrat PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine za punoljetna fizička lica.

Ovaj prijedlog dolazi iz Ministarstva finansija i trezora BiH, a podržala ga je i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO).

Ekonomski stručnjak i profesor na Internacionalnom Burch univerzitetu Sanel Halilbegović smatra da je ova inicijativa dobra, ali izražava sumnju u njene motive: “Bojim se da je razlog podnošenja te inicijative više populistički, jer ne rješava glavni problem onih koji kupuju nekretninu, a to je da nemaju novca ili da nisu kreditno sposobni. Sve i da jesu kreditno sposobni, pitanje je do kada će tu nekretninu otplaćivati. Ta olakšica će pomoći onima koji imaju novca.”

Prema informacijama iz UIO, pripremljen je prednacrt zakona koji će biti razmatran na Vijeću ministara BiH, a zatim u Parlamentarnoj skupštini BiH. Međutim, ekonomski analitičar Zoran Pavlović naglašava da je ovakav prijedlog samo način da se zadrže mladi bračni parovi i porodice u zemlji: “To je jednostavan mehanizam u svakoj zemlji osim u BiH. To je zato što mi imamo dva entiteta, pa se raspored prikupljenih sredstava od PDV-a dijeli po koeficijentima.”

Pavlović također primjećuje da se UIO odjednom promijenila i sada priznaje mogućnost da se inicijativa provede. “Kako je moguće da se sada situacija mijenja, kada su se ranije ponašali kao država u državi? Što su oni smatrali da može, to je uredu, a ono što usvoji Parlamentarna skupština BiH oni kažu da ne mogu usvojiti,” naglašava on.

Iako se postavlja pitanje efikasnosti ove inicijative, Halilbegović podsjeća na globalni trend: “Prema istraživanju provedenom na svjetskom nivou, većina mladih nikada neće imati svoju nekretninu, osim ako je ne naslijede od svojih roditelja.”

Na kraju, Pavlović ukazuje na mogućnost da je promjena mišljenja UIO možda povezana s predizbornom kampanjom: “Ono što je činjenica jeste da imaju složene mehanizme, prema definiciji, a oni ne žele ništa da mijenjaju. Njima odgovara ovako kako jeste, bez obzira na to što građanima nije u interesu.”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija