Imamo li novu aferu: RMU Banovići kupio eksploziv za milion skuplji od najpovoljnije ponude

Imamo li novu aferu: RMU Banovići kupio eksploziv za milion skuplji od najpovoljnije ponude


Na tenderu za nabavku eksploziva, RMU Banovići je najprije odabrao firmu Tvek s ponudom od 1.995.000 KM kao najpovoljnijeg ponuđača. Međutim, nakon žalbe firme Beat BH, Tvek je diskvalifikovan, a Beat BH dobio posao s ponudom od 2.968.908 KM bez PDV-a.

RMU Banovići je početkom jula raspisao tender za nabavku eksploziva, s procijenjenom vrijednošću od 2.990.780 KM bez PDV-a. Odluka da je Tvek dao najpovoljniju ponudu od 1.995.000 KM donesena je tek 28. avgusta.

Foto: Zurnal

Petnaest dana poslije objave odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, drugoplasirana firma Pobjeda Rudet podnosi žalbu. RMU Banovići prihvata žalbu, poništava e-aukciju i raspisuje novu.

Foto: Žurnal

Duško Dolinić, direktor Tvornice eksploziva Tvek d.o.o iz Ljubije, potvrdio je za Žurnal da je greška zaista postojala, ali da je nisu uočili ni njegova firma ni komisija na otvaranju ponuda, već drugoplasirana firma.

„Pitanje je ko bi uložio 11.000 KM za taksu za žalbu a da ne zna da je postojala greška, koju nismo vidjeli ni mi niti komisija na otvaranju. Očito je neko nakon prve e-aukcije detaljno pregledao ponudu i našao grešku i onda se plaća taksa. Ponuđač ne može da vidi dokumenta drugog ponuđača dok ne plati taksu,“ rekao je Dolinić.

Iako priznaje grešku, Dolinić ističe da je potpuno nejasno kako je RMU Banovići mogao prihvatiti ponudu firme koja je skoro milion maraka veća od prvobitne ponude njegove kompanije. Mjesec dana kasnije, tačnije 20. septembra, RMU Banovići donosi novu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku eksploziva, a kao najpovoljniji izabrana je firma Beat BH d.o.o iz Živinica sa ponudom od 2.968.908 KM bez PDV-a.

Foto: Žurnal

“Svima je poznato da ove dvije firme (BEATH BH i Pobjeda Rudet) nastupaju zajedno na tenderu. I šta se dešava? Organizuje se druga e-aukcija, nas izbacuju i tender dobija firma BEAT Bh iz Živinica koja je prvi put  bila trećeplasirana u iznosu od 2.968.908,00 KM. Skoro pa milion skuplja, tačno 973.908 KM. Nije nam jasno, ako je i po zakonu da  se ovako čuva interes firme i da bi ovo direktor uradio da je firma njegova. Ovako milion KM ode iz firme. Vuk sit, koze na broju, a rudari?” rekao je Dolinić.

Sredinom avgusta ove godine, firma Beat BH osvojila je nekoliko tendera od strane RMU Banovići. Jedan od tih tendera bio je za nabavku anfo eksploziva (Lot 1) u vrijednosti od 1.755.600 KM bez PDV-a. Na istom tenderu, Lot 2, koji se odnosio na emulzioni eksploziv vrijedan 1.296.000 KM bez PDV-a, dobila je firma Pobjeda – Rudet iz Goražda.

Eksploziv je od firme Beat BH nabavljan i od strane rudnika koji su u sastavu Koncerna. Posebno je zanimljiva nabavka eksplozivnih sredstava od strane RMU Đurđevik. Krajem juna, ovaj rudnik donio je odluku da izabere firmu Beat BH kao najpovoljnijeg ponuđača.

Na ovom tenderu prijavile su se firme Tvek iz Ljubije i Beat BH. Nakon završene aukcije, Beat BH d.o.o. iz Živinica smanjio je vrijednost svoje ponude za 41,58 posto, tako da je konačna ponuda iznosila 649.350 KM. U međuvremenu, firma “Tvek” d.o.o. iz Ljubije umanjila je svoju ponudu za 25,07 posto, a konačna cijena je iznosila 657.540 KM. Krajem avgusta, Beat BH je dobio još jedan tender od RMU Đurđevik, vrijedan 555.000 KM za nabavku eksploziva. Također, RMU Kakanj je nabavljao eksploziv od ove firme, a vrijednost ugovora je iznosila 690.000 KM bez PDV-a.

Podsjetimo, Žurnal je ranije izvještavao o praksi RMU Banovići da plaćaju eksploziv po znatno višim cijenama. Početkom 2018. godine, u vrijeme vladavine Mirsada Kukića, niti jedan javni tender za nabavku eksploziva nije uspješno zaključen. Tokom tog perioda, različiti proizvođači eksploziva pokušavali su poslovati s rudnikom u otvorenim postupcima, ali unatoč povoljnijim cijenama, posao je dobila isključivo firma “EU explosive” iz Zenice.

Tadašnji vlasnik firme Beat BH, Bekim Džanić, nije bio voljan detaljnije komentarisati činjenicu da su na jednom od tendera ponudili cijenu nižu za 700 hiljada maraka, a posao je ipak dobila firma EU explosive.​

“Ostaje samo nejasno kako dobijamo poslove u drugim rudnicima i kako tada nema velike razlike u ponuđenoj cijeni”, rekao je tada za Žurnal Džanić.

Sudeći po nedavnim ugovorima sa RMU Banovići iz firme Beat BH usvojili su praksu svojih konkurenata pa sada oni prodaju puno skuplji eksploziv.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija