Ko želi otuđiti imovinu rudnika Kreka? Korišteno i vatreno oružje!

Ko želi otuđiti imovinu rudnika Kreka? Korišteno i vatreno oružje!


U proteklih nekoliko dana učestala je pojava da nepoznate osobe koje u pokušaju da otuđe imovinu rudnika uglja Kreka u Tuzli, fizički ugrožavaju radnike pogona Šikulje u Lukavcu.

Sinoć otprilike u 19 sati, po izjavama radnika pogona Šikulje, od trećih osoba se prilikom ugrožavanja sigurnosti radnika koristilo i vatreno oružje – potvrdio je Feni predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

On je naglasio da je jutros rukovodstvo rudnika o tom događaju od sinoć upoznalo nadležne kantonalne institucije i Policijsku upravu Lukavac.

“Mi smo uputili s nivoa granskog sindikata akt prema generalnom direktoru Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i direktoru rudnika uglja Kreka u Tuzli da se u skladu sa svojim nadležnostima obrate federalnim i kantonalnim institucijama. Mi zahtijevamo provođenje svih mjera i radnji koje će osigurati sigurne uvjete za rad radnicima pogona Šikulje u Lukavcu, kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti radnika koji se, izvršavajući svoje radne zadatke, suočavaju s tim trećim osobama koje vrše učestale pokušaje u proteklih nekoliko dana otuđivanja imovine rudnika uglja Kreka u Tuzli”, kazao je Husić.

Pogon Šikulje u Lukavcu trenutno ne radi.

“Na terenu su predstavnici policijske uprave i vrši se uviđaj, tako da očekujemo danas da će se stanje po tom pitanju stabilizirati”, kazao je Husić.

Naglasio je da Savez sindikata radnika rudnika Federacije BiH očekuje da se tom problemu u narednim danima posveti pažnja i traži da država zaštiti radnike u jednoj od kompanija da izvršavaju radne zadatke, te da apsolutno ni ujednom trenutnku ne budu ugroženi od onih koji krše zakone ove države.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija